На вниманието на еничарите от ВАС: Порязахте Банско, а вижте къде Бойко сдаде европредседателството

лифт австрия

Преди малко ВАС поряза развитието на зимните курорти и спортове в България и нанесе удар за стотици милиони левове по бюджета на България в следващите няколко години. Хубаво е еничарите в тоги, гласували срещу Българския интерес,  да прочетат това, за да спрат да се правят на по-зелени от зелените.

44 модерни лифтови съоръжения и 123 км писти, 56 ски хижи, развлечения за деца, семейства, спортисти и гастрономи.

Всичко това може да се открие в региона Шладминг-Дахщайн, който обединява 8 зимни спортни центъра. Разположени са в Алпите, между четири планински върха – Планай, Хаузер Кайблинг, Хохвурцен и Райтералм. Центъра е малкото туристическо градче Шладминг – толкова красиво, че беше избрано за срещата на върха между българския премиер Бойко Борисов, австрийския Себастиан Курц и председателя на Европейския парламент Доналд Туск, на която бе предадено европредседателство на Австрия.

Днес австрийският курорт се нарежда
сред първите
10 най-добри
места в света
за снежни дисциплини.
1875 г. e началото на развитието на планинския туризъм в Шладминг. Причината е изграждането на първата железопътна линия през долината, въпреки че първият лифт се появява през 50-те години на миналия век – на връх Планай.

Ски зоната отдавна се използва за провеждане на състезания, като първото е през 70-те години, а през 1982-а и през 2013 г. там се състои и световното първенство по ски. Курортът всяка година е домакин и на нощния слалом от световната купа. Шладминг заедно с Грац и цялата провинция Щирия, смята да се кандидатира и за световното през 2026 г.

През 2013 г. е отчетен рекорден годишен ръст на посетителите на линията Планай-Хохвурцен. Той е толкова голям, че практически някои линии достигат капацитета си, затова в края на 2017 г. се взема решение за инвестиция от 34,5 млн. евро за следващите две години.

С тях от зимата на 2019/2020 г. по линията Планай-Хохвурцен
ще се движат
гондоли за 10 човека

Сега те побират 6-има. За закупуването на 160 такива са предвидени 26,5 млн. евро. Така хората, които се качват от три спирки – една в долината, една междинна и една на върха, ще се увеличат от 2200 на 3800 души на час. Това ще стане възможно не само заради големината, а и благодарение на скоростта от 6 метра в секунда, която новата линия ще развива. Достъпът до нея ще бъде осигурен от няколко места, гостите ще са предпазени от слънцето със сенници и няма да бъдат спирани от бариери.

Със същите десетместни нови гондоли ще се сменят седалките на лифта “Роормос 1”, което ще позволи за един час той да превозва 2200 туристи. Тук ще се вложат останалите 8,5 млн. евро. Първата спирка на линията ще бъде разположена в областта Западен Планай, върховата станция ще се качи по-нависоко от сега, за да се осъществи по-добра връзка със ски училището в региона и лифта “Роормос 2”. Освен това кабинките ще могат да се ползват като транспортно средство между курорите Роормос и Шладминг – Майщат. С тази част от инвестицията е

планирано и
разширяване
на пистите

В момента дружеството “Планай-Хохвурцен” разполага с 200 хектара пистова площ. Голяма част от ливадите и горите, които попадат в обхвата на линиите, се дават под наем от местни земеделци – някой от тях отдават земите си на дружеството повече от 30 години.

Целият материал вижте в „24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ