Глад за кадри! 1 000 лева стартова заплата обеща МВР за нови пожарникари, ето колко такива са необходими

pojarnikari

Липса на пожарникари в сезона на пожарите – МВР търси 250 души, които да обучи. Тези свободни места са за пожарникари, водачи на специализирана техника и спасители, съобщава bTV.

Основните изисквания са няколко.

Задължително е да сте под 40-годишна възраст, да имате средно образование, да сте само български гражданин и да не сте осъждан.

Службата във Велинград е сред пожарните, в които има остра нужда от огнеборци. Там разполагат с модерна техника, но липсват хора, казва началникът Методи Ушев. „За тези три автомобила, с които разполагаме, имаме само един екип на дежурство“, отбеляза той.

Във Велинград трябва да бъдат назначени 8 огнеборци. „Физическата подготовка на младите хора не е на много добро ниво“, коментира Ушев.

Бъдещите пожарникари трябва да имат и силна психика. „Младите хора се плашат, защото е рискована професия“, заяви Стоил Бележков от пожарната във Велинград.

Именно рискът и адреналинът са накарали Димитър Стоилов от ПБЗН – София да стане пожарникар. 25 години по-късно отказва да смени професията си и дава съвет на бъдещите си колеги: „Най-важното нещо е преди да си направил всяка една крачка, всяко едно нещо трябва да ти е в главата предварително“.

„Ще ги научим да работят в екип“, увери Цветан Миронов, командир на екип в ПБЗН – София.

Стартовата заплата е около 1 000 лева.

Свободни позиции в „Пожарна безопасност и защита на населението“ има и за двама водолази. Всички изисквания на министерството на вътрешните работи са качени на страницата на МВР.

Снимка: БГНЕС

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ