Експерт с плашещо разкритие: Стотици язовири се нуждаят от ремонт!

d802ad393e14ace9e1612fc73c841669

Общо осем язовира от всичките 84 във Варненско се нуждаят от спешен ремонт. Това каза в морската столица председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. Той участва в работна среща, организирана от областния управител Стоян Пасев, с представители на общини и общински съвети от Варненско. В събитието се включиха още заместник-председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов и главният секретар на агенцията Николай Николов, предаде Moreto.net.

По думите на Горновски в областта има общо 62 язовира, нуждаещи се от ремонти. Осемте общински обекта със спешна нужда от подобрения са „Ботево“, „Крумово“, „Есеница“, „Страхил“, „Паничката“, „Вълчи дол“, „Караманите“ и „Средно село“. Най-голям брой от всички тях са в община Вълчи дол.

Пред кметове от областта председателят на ДАМТН представи промените във вече действащия нов Закон за водите. По време на срещата стана ясно, че в страната има над 6800 водни обекта. Нуждаещите се от ремонт язовири са над 850. Повечето съоръжения са строени през 50-те и 60-те години на миналия век. Гаранцията им е изтекла отдавна, а през годините проблемите им не са намирали решение.

„Установихме, че много от общинските структури, които са собственици на язовири, нямат ресурс за изпълнение на предписанията, които дават контролните органи. Именно това стана причина за иницииране на промени в Закона.“, обясни Горновски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ