Извънредно! Над 200 000 автомобила у нас остават без застраховка от петък! Отнеха лиценза на голяма фирма…

застраховка гражданска отговорност

200 хиляди автомобила в България остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност” от петък. Причината е, че компанията „Олимпик”, която е регистрирана в Кипър и у нас действа нейна клонова мрежа, е с отнет лиценз от кипърските власти,предаде Би Ти Ви.

Застраховани чакат изплащане на щети с месеци.

В България Комисията за финансов надзор (КФН) е органът, който контролира застрахователите.

На въпроси на bTV по казуса с „Олимпик” оттам отговориха: „Комисията за финансов надзор има ограничени правомощия за надзор по отношение на клонове на застрахователи от други държави членки на Европейския съюз, като има право да се намесва, когато застрахователят не спазва задълженията си спрямо ползватели на застрахователни услуги в България”.

За отнемането на лиценза от КФН съобщават на 10 май. Като се посочва, че на „Олимпик” се забранява да сключва нови застраховки, да удължава срокове по вече сключени договори, както и да се разпорежда с активи на клона на територията на България.

Въпреки, че по закон процент от всяка застраховка „Гражданска отговорност” се насочва към Гаранционния фонд, който изплаща щети когато се случват катастрофи с автомобили без застраховка. Оттам обявиха, че дейността на „Олимпик” на територията на България не се гарантира от тях.

Всъщност единственото което е ясно до момента е че 200 хиляди коли ще останат без „Гражданска отговорност”.

Дали в срок от 2-3 дни собствениците им ще успеят да си купят нови застраховки не е ясно. По информация на bTV почти 2000 души чакат да им се изплатят щети, като има и суми от по 20 хил. лева.

А всяко искане за плащане е спряно от назначения ликвидатор в Кипър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ