Уникално! Медици върнаха към живота новородено, дошло на бял свят едва 700 грама!

baby-osteopathy-4

85 бебета са преминали през Отделението за недоносени и новородени в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна само през първото 6-месечие на 2018 г. 5 от тях са приети с тегло под 1 кг като най-малкото е тежало едва 710 гр. 30 от новородените са били с тегло между 1 кг и 1,5 кг, 37 – с тегло между 1,5 и 2 кг, а останалите 13 – над 2 кг. Броят на постъпилите двойки близнаци е 13.

В отделението се приемат за доотглеждане недоносени бебета от родилните отделения във Варна, Търговище, Шумен и Добрич. Заедно с тях в лечебното заведение безплатно се настаняват и майките, тъй като от 2013 г. в Дома за медико-социални грижи за деца бе въведена кенгуру грижата. Целта е да не се нарушава емоционалната връзка между майката и бебето. По време на престоя родилките придобиват умения да се грижат за децата си, участвайки във всички моменти от режима им – къпане, захранване с биберон, бодърстване, обличане, масаж. Особено внимание се отделя на кърменето. Доказано в практиката е, че бебетата, при които е прилагана кенгуру грижата, имат по-кратък болничен престой, необходими са им по-малко терапии и интервенции, наддават по-добре, дишането, сърдечният ритъм и температурата им са по-стабилни.

Друго нововъведение в Отделението е смяната на традиционните завивки с бебешки чувалчета. През по-студените месеци новородените спят в тях с цел да им се осигури безопасен сън.

През изминалата 2017 г. Отделението за недоносени и новородени бе изцяло обновено. Сега то разполага с модерна апаратура, оборудване и интериор, покриващ новите стандарти за грижа за недоносени деца. Кувьозите са 7, има реанимационна маса – термолегло с фотолампа, транспортен кувьоз с бейбилог, венископ (за лесно откриване на кръвоносен съд), ламинарен бокс (за приготвяне на инфузионни разтвори в абсолютно стерилна среда, както и за обработка на кръвни продукти), съвременен автоклав (уред за стерилизация на прибори), нови монитори и т.н.

Докато бебетата са в Отделението за недоносени и новородени в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, за тях се грижи мултидисциплинарен екип от специалисти, включващ лекари, медицински сестри, клиничен логопед – дефектолог, психолог, кинезитерапевт, рехабилитатор и социален работник. Клиничният логопед – дефектолог работи с децата, при които липсва или късно се поява на сукателен и/или гълтателен рефлекс, има нарушен контрол и координация при дишане – сукане – преглъщане. Той проследява нервно-психическото развитие на бебета от 0-12 месеца като това е вид превенция за диагностициране на централно – координационно смущение и детска церебрална парализа. Освен това клиничният логопед обучава родителите на деца с лицево-челюстни аномалии как да ги хранят. В отделението има психолог, работещ и с майките, които се нуждаят от подкрепа.

Недоносените бебета се изписват от отделението, след като здравословното им състояние се стабилизира и са наддали достатъчно на тегло. При изписването, на родителите се дава информация за възможностите за ранна рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Съветът на специалистите е бебето да бъде прегледано когато теглото му достигне 4 кг. При необходимост се започва комплексна рехабилитация с цел осигуряване на добро двигателно и психическо развитие, и профилактика на други дефицити. Тя включва кинезитерапия по методите Войта и Бобат, ерготерапия, физиотерапия, хидротерапия, механотерапия, ударно-вълнова терапия, фийтбек, релационна психомоторика, работа с логопед, психолог, специален педагог, монтесори терапевт и тифлопедагог (за децата с нарушено зрение).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ