Велико! Български снайперист направи нещо уникално

59420bd1528b4bc8fc4a9e225428e355_big

На състезание в Германия по-рано тази година българин постигна уникален резултат при стрелба със снайпер. Българският военен е уцелил мишена, която е била на разстояние от километър и половина. Това е ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от Отделение за управление на Първа механизирана рота в 31-ви механизиран батальон – Хасково, при Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

В състезанието, което е специално за военни снайперисти от страните от НАТО, участваха 19 нации. От България участваха общо четирима души, които представят Българската армия. Това са два тима от един отбор – двама снайперисти и двама наблюдатели. Нашият отбор се е представил изключително добре според общото мнение на колегите им, предадоха от Информационния център на Министерство на отбраната. Ефрейтор Хаджипетков е направил нещо, което не са успели дори американските снайперисти.

Българският войник е стрелял и на 830 метра, както и на малко над 1 километър с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1.5 километра обаче е, че той е стрелял с пушка, подпряна на раницата му, и с една ръка. Преди тази стрела има крос от 21 километра тичане със снаряжение и раница с пясък, тежащи около 25 килограма. Имало е куп неща, които са пречили за точността на такава стрелба, но въпреки това той е направил уникален изстрел.

Ефрейтор Хаджипетков е стрелял преди това на къса дистанция на разстояние 106 метра, където вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката се води, че е невъзможно. На 252 метра вкарва три куршума в обем от десет стотинки. На 500 метра и малко над тях уцелва топче за тенис на маса. На 800 метра уцелва портокал в центъра.

Снимка: Министерство на отбраната



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ