Експерт със стряскаща прогноза: Докато няма достатъчно българско производство, ще има и високи цени

Пари

Има ли спекула на пазара на плодове и зеленчуци и ядем ли вносни зелечунци на завишени цени? Пред сутрешния блок на Нова телевизия темата коментира доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

„Докато няма достатъчно българско производство, ще има и високи цени – коментира доктор Иванов. – Ако някой преди години бе казал, че ще внасяме домати от Полша, много хора щяха да му се изсмеят. Докато няма обаче родно производство, ситуацията ще е такава. По-важно е качеството, което се внася. Когато внасяме зеленчуци и плодове от вън, това са сортове, които са трайни, издържат на транспорт, на стоене в складове. Те не се отличават с добро качество като вкус. Спокойно можем да кажем, че вносните плодове и зеленчуци не са от най-доброто качество. Повечето от вноса идва от страни, в които не се спазват нормите за качество на ЕС. Буквално всяка седмица има продукция със завишено количество на пестициди.

Производителите са наясно, и не бих се изненадал наистина, както твърдят, 80 процента от продукцията на пазара да е внос. Голяма част от вноса също не е деклариран и достига до пазарите ни през контрабандни канали. Ясно е и че търговците често лъжат, че продават родна продукция, която всъщност не е такава“.

Според доктор Сергей Ивманов основната причина за случваощото се е липсата на адекватна политика в сектора.

„Причините са липса на адевкавтана политика в сектора – категоричен бе доктор Иванов. – Липсата на контрол на борсите и на вредителите. В зеленчуковото производство особенно това е голям бич. В последните години има унищожена продукция за стотици милиони. Няма адекватна политика в контрола на сортовете. Няма гаранция, че като си купуваш домат от един сорт, е от този сорт. Това е резултат от продължителното пренебрегване на регулаторната роля на държавата в сектора“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ