Среднощна изненада: Запорираха имущество на бивш министър

Заснемане

Съдът е запорирал имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, който сега е общински съветник.

Това потвърдиха от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Искането за запора е на антикорупционния орган, огляваван от Пламен Георгиев. След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото на Трайчо Трайков за 2,4 млн. лв., твърдят от Комисията.

Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Тя е започнала в началото на 2017 г.
Размерът на евентуалния бъдещ иск ще бъде над 2,3 млн. лв. Комисията е проверяла състоянието Трайков през последните 10 г. Магистратите са запорирали 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на политика. Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Заедно с него подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков. Делото е върнато на прокуратурата от специализирания съд за доразследване.

В момента тече 14-дневен срок, в който Трайков да представи декларация пред КПКОНПИ за произхода на средствата.

Политикът има и 1 месец да предяви възражения. Той е обжалвал решението на градския съд за запора. Предстои Трайков да доказва пред антикорупционния орган законни ли са доходите му, предава Нова. Ако не успее да докаже произхода на средствата, комисията ще пристъпи към отнемане на запорираното имущество.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ