Шефът на СДВР с нови ужасяващи разкрития за зверството на Викторио Александров!

Ивайло Иванов

26-годишният Викторио Александров застреля в главата майката на дъщеря си 23-годишната Дарина Министерска след семеен скандал. 26-годишният мъж, който застреля и дъщеричката си на 1 годинка по-късно в Горни Богров, е направил неуспешен опит за самоубийство. Животът му е вън от опасност, а самият той е под охрана в „Пирогов“. Лекарите не успяха да се преборят за живота на детето и то издъхна в болницата. Повече за престъплението разказва шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов в интервю за в. „Телеграф“.

– Старши комисар Иванов, сигналът за убийството на Дарина е подала майка й. Колко време не е имала връзка с дъщеря си, за да се стигне и до до викането на ключар?
– Да, сигналът беше подаден от майка й. Тя не е успяла да се свърже с дъщеря си, затова е отишла до апартамента. Позвънила е, никой не е отворил, затова е извикала мъжа си, а после двамата са повикали ключар. След това вече са се обадили на тел. 112.

– Като влязохте в жилището имаше ли следи от борба?
– Не.

– А по Дарина има ли следи от удари, от някакво насилие преди да бъде застреляна?
– Не, няма видими наранявания, но аутопсията днес (б.р.вчера) ще покаже.

– Викторио е стрелял два пъти по Дарина, къде я е уцелил?
– В областта на врата.

– Откога Викторио е имал пистолета „Смит и Уесън“, с който е застрелял жена си и бебето?
– Разрешителното му е издадено през 2014 г. и е било валидно до 2019 г.

– Излиза, че след два месеца е трябвало отново да мине психотест, за да го поднови?
– Да, точно така.

– Разговаряхме със съседите и казаха, че не са чували скандали между Дарина и Викторио. Какви са вашите данни и от техните близки?
– Такава е и нашата информация, нямаме подавани сигнали. Има една жалба от Викторио срещу починалата-от миналата седмица, непосредствено след като са се разделили. Тя е за психически тормоз.

– Този мъж 1,95 м и 120 кг се е жалил от психически тормоз от жена си?
– Да. В жалбата е писал, че имали проблеми заради детето. Тя не му давала да вижда бебенцето, че не се грижела за него, че не му давала и той да се грижи, неща от този сорт.

– Вярно ли е, че Дарина го е гонила и други пъти, както споделят нейни близки?
– За няколко пъти не знам. Но имаме данни, че миналата година пак са се разделяли за известен период, а сега това е втория случай. На практика окончателната раздяла.

– Откога са били семейство, въпреки че де факто са нямали брак?
– Техни близки и познати споделят, че са били заедно от около 3 години, а от близо година и половина са живеели в апартамента, в който е станало убийството, на семейни начала. Жилището е закупено от бабата на момичето, тя е собственик. Данните, които имаме, са за нормални житейски случки, които ги има във всяко семейство.

– Какво е предприело 5 РПУ след като е получен сигнала срещу Дарина?
– Жалбата е получена в петък -26 октомври и е за психчиески тормоз, пак да кажа. В нея няма пряка заплаха и е разпределена и изпратена вчера (б.р. понеделник) за работа във 2 РПУ. На практика излиза, че в деня на убийството е била изпратена за работа.

– Има ли вече яснота къде е бил Викторио преди да хване таксито от кв. „Хаджи Димитър“?
– За съжаление, на този етап от предполагаемия час на убийството до вечерта, когато се качва в таксито, все още не знаем къде точно е бил. Той си е изхвърлил мобилния телефон в кофа за боклук в Северния парк в близост до блока.

– Кой го намира?
– Случаен гражданин го намира. Самият телефон ни е предаден днес(б.р. вчера) сутринта. От информацията, която имам към момента, човекът е набрал майката на Викторио, която е била явно в контакт листата и казал, че е намерил този телефон. Родителите не са имали контакт с него.

– Търсейки Викторио сте проверявали различни адреси. Къде го издирвахте?
– На доста адреси, някои са в Долна Малина, в кв. „Хаджи Димитър“, в Елин Пелин. Навсякъде, където имахме данни, че може да се укрие или да отиде.

– Къде е живял убиеца в тази седмица, в която е бил разделен с Дарина?
– Отишъл е при майка си и баща си в кв. „Хаджи Димитър“. Другите адреси са на негови близки, например в Долна Малина живее брат му в наследствен имот, а за Елин Пелин имахме данни, че преди време е пребивавал край стадиона.

– Как така е пребивавал край стадион?
– Преди години е имал някакви проблеми с друго момиче, пак се били скарали, той го приел много тежко и е пребивавал в района на стадиона, без конкретно място. Там проверихме всички налични постройки снощи.

– Очевидно този човек има проблем с жените и с възприятията му, когато се скара с тях?
– Не мога да му давам психическа оценка, но за да извърши това тежко престъпление, очевидно е имал някакъв тежък проблем. Още повече каквито и проблеми да е имал с жената, с която е живеел на семейни начала, убийството на нея и на детенцето няма никакво логическо обяснение.

– Викторио казал ли е на някой, че е убил Дарина и се готви да убие и малката Никол? Свързал ли се е с някой-със семейството си, с приятел, с познат?
– Не. Родителите научиха от нас. Реагираха като всички майки и бащи. Неговите не можеха да повярват, че е извършил подобно нещо, а нейните-че дъщеря им я няма. Всички, с които говорихме, казаха, че не би имал смелост да извърши такова нещо, но виждаме, че е факт.

– Всички казват, че е бил изключително тих и страхлив, плашел се от всичко?
– Да, това казват.

– Как може такъв голям страхливец, който убива жена си и бебето, да работи като охранител?
– Не мога да дам отговор на този въпрос. Като назначават някой на работа не го вземат по смелост.

– Неговите колеги от от СОТ 161, където е работел, какво разказват за него? Споделял ли им е за проблеми в семейството?
– Знаели са, че има някакви проблеми, нормално е като даваш дежурства с някой, да си говорите. Но никой не е предполагал, че нещата са толкова сериозни и ще се случи подобно нещо.

– Имаше данни, че е бил с неговата кола Голф. Той открит ли е?
– Колата все още не е открита, издирваме я. Личният автомобил на момичето беше паркиран пред блока. Ключовете за него бяха в апартамента.

– Какво е взел Викторио от апартамента, нещо за детето, което е бебе и има нужда от храна и вода най-малкото?
– Взел си е само пистолета. Документите му бяха в апартамента. Изхвърлил си е телефона после, както ви казах. Действията му са били много хаотични.
Като се е качил в таксито е казал карай към „Надежда“, после към Благоевград, после към Богров.

– Какво е казал на шофьора?
– Казал е, че иска да се самоубие, а детето ще остави на него, дори ще му посочи на кого да се обади, за да дойде да го прибере. Самият шофьор е бил в шок. По негови данни е бил ударен с пистолет два пъти по главата. Принудил го е да спре край Богров. Ако мога да цитирам думите на шофьора, после се е „шмугнал“ в храстите. Момиченцето през цялото време е било с него и е плакало.

– Колко време е минало от оставянето на Викторио до Богров и подаване на сигнала в полицията. Питам ви, за да се знае дали евентуалното забавяне на информацията от страна на шофьора е можело да спаси живота на бебенцето?
– Имало е забавяне, но предвид ситуацията, която се разви по-късно, мисля, че не е оказало сериозно влияние. Ние така или иначе трябваше да проверим всички адреси. Бяхме вдигнали целия ресурс на СДВР, отряд Кобра, Специализирани полицейски сили. Включихме и следово куче. Взехме дрехи на извършителя, които е носил през деня, баща му ни ги даде, и когато претърсихме едната страна на шосето, се насочихме към отсрещната. Там през нощта е адски тъмно има много гъста растителност, постройката не се вижда, ако не я осветиш. Преминавайки пътното платно, колегите чуха изстрели и тръгнаха в посока на стрелбата. На място задържаха извършителя, детенцето беше простреляно. След това в болница, за съжаление, бебенцето почина. На него обаче му няма нищо, контактен е.

– Как заварихте Викторио?
– Той беше отвън с детенцето на ръце, а после при огледа пистолета беше открит в този трафопост и имаше следи от кръв. Предполагаме, че го е прострелял там, а после е излязъл.

– Как той е останал жив?
– Най-вероятно е опитал да се простреля в главата, но или не му е достигнала смелост, или в последния момент инстинкта му за самосъхранение е сработил. Факт е, че той няма проникваща рана в главата. Има одраскване по челото.

– Какво каза убиеца като го задържахте?
– Той беше обезопасен на място, после го качихме в линейката, която дойде изключително бързо за 6-7 минути. Вече в болница, когато минаха изследванията, се оказа, че не е с опасност за живота и може да се разговаря с него. На въпрос „Защо уби детето“, той не даде логично обяснение. Единственото, което каза беше „Исках да го взема със себе си“, каквото и да значи това.

– Вие и екипът, който работи по случая, как си обяснявате това един баща да убие бебето си докато е в ръцете му, а после да го е страх да се самоубие?
– Не можем да си обясним как може човек да извърши такова нещо. Убийството не е решение. А детенцето какво е виновно? Нито имам думи, нито мога да си го обясня логично. Мислех, че в кариерата си съм видял много неща, но гледката от снощи не я пожелавам на никой, аз няма да я забравя никога. Дълго ще ми е пред очите. Гледката на малкото момиченце, което прилича на кукличка, да лежи на земята простреляна… Като зле декорирана сцена от филм на ужасите, наистина нямам думи.

Интервю на Виктория Пенкова, „Телеграф“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ