Брокери с нова мръсна схема! Ето как мамят и доят купувачи на имоти…

имот жилище строителство

Ръстът на пазара на имоти, предизвика изобретателността на агентите на недвижими имоти в използването на нови нелоялни практики и на неравноправни клаузи при предлагане на продажба на жилища. Това алармира заместник-председателят на Комисията за защита на потребителите Константин Райков и препоръча потребителите да се обръщат към КЗП при всяко съмнение за измама, пише „Телеграф“.

Последната спекулация на пазара на имоти е неправомерно организиране на т.нар. Вътрешни търгове, с които брокерите си докарват хиляди и десетки лева печалби.

Практиката е следната. Агенцията предлага даден имот. Клиентът го харесва, сключва предварителен договор, плаща определена сума като капаро и плаща комисионна на брокера. В един момент обаче брокерът се обажда и казва, че за същия имот има и други клиенти и между тях и подписалия предварителен договор клиент трябва да се проведе търг. Ако не се съгласи на условието, купувачът гори с капарото, Ако пък се съгласи, плаща по-висока цена за имота.
Това е нелоялна търговска практика, чрез която цената на имота се завишава изкуствено, категоричен е Райков.

Друга скандална практика е брокери да изнудват свои клиенти, които харесали не предлагания от тях апартамент, а друг в същия блок. Според последните комисиона им се предлага дори само за това, че завели на мястото купувача, където той си е харесал жилище, предлагано от друга агенция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ