Вицето на Радев каза кога ще спрат протестите срещу правителството. И даде коз на Бойко Борисов

илияна йотова

„Дали ще се стигне до кризата от 2013-а година зависи от това колко бързо и адекватно се вземат решения от изпълнителната и законодателната власт. Хората искат реални решения на проблемите, те искат да имат нормални цени на горивата, а това зависи и от държавата, защото тя може да има регулации. От една страна е цената на петрола в международен мащаб. Но от друга страна държавата може да подпомага и своите граждани. Това може да бъде национална политика, без да се счита за държавна помощ, за да не попадаме под ударите на Европейската комисия и без да се счита за нарушение на принципа за конкуренция.“ Това каза във Варна вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Тя допълни, че в следващите дни има второ четене на бюджета и, ако там тези процеси са регулирани, българските граждани могат да бъдат спокойни, ако не се залагат нито промени, нито се опитва да се регулират по някакъв начин неравенствата и бедността в България, протести ще има. Така даде коз на правителството какво да направи, за да намали общественото напрежение.

Вицепрезидентът бе във Варна, за да се срещне със студенти от българските общности в чужбина, които учат у нас. По думите й около 2000 са студентите от българските диаспори, които се обучават у нас по постановлението на МС за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина. Йотова уточни, че през тази година са били завишени квотите за прием на студенти, защото има голям интерес. При посещението си в Украйна Йотова посетила села с компактно българско население и видяла малка информираност за възможностите на нашите университети.

„Има някои несъвършенства, които трябва да се оправят и от наша страна, като например късната реклама, която правим за тези 2000 места. Две години усилията ми да научим каква е реализацията на завършващите, след като България е инвестирала в тяхното обучение, удариха на камък, ние нямаме такава информация на национално ниво“, твърди вицепрезидентът.

Снимка: БУЛФОТО



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ