Атанас Мерджанов с експресни разкрития – беше ли инфарктен пленумът на БСП и стои ли столетницата зад организацията на протестите

БСП

Пленумът на БСП се проведе по време на масови протести срещу властта. Политолози и журналисти очакваха той да бъде инфарктен заради големите противоречия между официалното ръководство на столетницата и вътрешнопартийната опозиция.

Остър сблъсък между Румен Овчаров и Корнелия Нинова стана най-обсъжданата тема за червения пленум, както първо и единствено ПИК разкри. Бившият министър очертал три качества, които най-много пречат на партията – агресивното невежество, омразата и самодостатъчността. За опасност от авторитаризъм в партията предупреди и Георги Божинов пред ПИК TV.

Корнелия Нинова се опита да разсее очакванията за „кървав пленум“ като излезе пред медии с думите: „Та, викам – чакай да сляза, да ме видите, цяла съм, с глава“.

За коментар на случващото се в БСП и за пленума потърсихме Атанас Мерджанов.

– Инфарктен ли беше пленумът, г-н Мерджанов?

– Това, че медиите имат подчертан интерес към БСП, е добре. Но определенията за пленума като инфарктен и кървав са доста преувеличени и не отговарят на истината. Проведе се много задълбочена дискусия. Изказаха се много уважавани хора, които ясно заявиха лявата позиция. Да вземем дори и писмото на Паскалев и Мутафчиев, което призовава за скъсване на всякакъв род зависимости и ясно идейно отличие.

– Хубава картина очертавате. Нима толкова мирно и тихо премина заседанието? Знаем и за сблъсъка между Румен Овчаров и Нинова, и за опасенията на Георги Божинов…

– Пленумът трябва да ни даде урок – на конгреса БСП да излезе по-искрена. Ако партията не е достатъчно убедителна във вътрешнопартиен план, то тя много трудно би могла да бъде припозната като управленска алтернатива.

– Драгомир Стойнев каза по адрес на вътрешнопартийната опозиция, че има право на своето мнение, но създава дестабилизация?!

– Не знам за каква дестабилизация може да става дума. Но знам едно – на БСП не й трябва 1% плюс ГЕРБ, а много повече, за да се наложи като претендент за властта.

– Държавата ври и кипи от протести, а вие се занимавате с главния редактор на „Дума“…

– Не, не сме се занимавали само с главния редактор на „Дума“. Въпреки че той е много важна фигура. Не бива в органа на левицата да излизат публикации, които в разрез на нашата политика. А за протестите – ръководството знаеше, че ще ги има. Трябваше ръководството да се ориентира по-добре в ситуацията.

– Как да ви разбирам? Какво означава това по-добро ориентиране в ситуацията?

– Да проведат пленума в по-спокойна обстановка.

– Стои ли БСП зад организацията на протестите?

– БСП подкрепя социалните и справедливите искания. Но за организация на такива масови протести – надценявате ни в случая.

– Какво ни каза президентът Румен Радев в речта си в навечерието на 10 ноември? Не са малко анализаторите, които твърдят, че той даде зелена светлина за антиправителствените протести и преврат?!

– Румен Радев като държавен глава има правото да се изказва по всички въпроси, касаещи държавата. Не виждам кой знае каква драма, каквато се опитват да изкарат от речта му близки до управляващите. Президентът трябва по-активно да участва и във вътрешната политика.

Източник: „ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ