Прекрасна новина от ЕП, която много ще зарадва всички българи

1542204011-errr

Европейският парламент подкрепи днес решение за цените на телефонните разговори в ЕС от май догодина да бъде въведен таван от 19 цента на минута и 6 цента за текстовите съобщения (SMS), съобщи пресслужбата на ЕП.

Миналата година ЕС премахна таксите за роуминг. Новото законодателство ограничава цената на обажданията и съобщенията от 15 май догодина.

Правилата ще въведат по-добра защита за потребителите на смартфони, включително с увеличаването на изискванията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и за обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето на този кредит.

Държавите трябва да улеснят въвеждането на съобщителна мрежа от пето поколение (5G) с предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 година.

При тежки извънредни обстановки и бедствия засегнатите граждани трябва да бъдат предупредени чрез SMS или чрез мобилно приложение. Държавите разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата след влизането в сила на промените.

Новото законодателство предлага по-добра предсказуемост на инвестициите и насърчава риска и споделянето на разходи сред телекомите.

След окончателното одобрение от Съвета на ЕС държавите ще разполагат с две години, за да приемат национално законодателство за прилагане на правилата.

В момента тарифите международни разговори на българските телекоми са 1,20 лв. на минута. Есемесът в рамките на ЕС пък няма да може да е повече от 6 цента.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ