След като загуби любовта на живота си Лили Иванова, разплака България с изповедта си

Лили Иванова

Иванова съсипана в сълзи след смъртта на любимия

Проблем със сърцето и кръвното надвиват талантливия композитор

Кой е той

Иван Пеев е роден на 30 април 1937 г. в Горна Оряховица. Завършва Българската държавна консерватория в класа по цигулка на професор Владимир Аврамов, цигулар и пианист. Работи като главен специалист в редакция „Забавна музика“ на „Балкантон“ и като музикален редактор в редакция „Продукция“ на направление „Забавна музика“ на БНР. Ръководител е на оркестър „6+1“, който повече от 10 години съпровожда концертите на Лили Иванова. 81-годишният композитор е един от най-изявените аранжори в българската забавна музика. Има повече от 500 аранжимента. Редакцията изказва съболезнования на семейството!

Голямата Лили Иванова е съсипана след кончината на любимия си мъж – Иван Пеев, научи „България Днес“ от близки до композитора.

„Почивай в мир, Ванко!“, написа в официалната си страница изпълнителката по повод човека, направил я звезда. Ванко единствен ме обичаше истински, категорична е примата ни, която ден преди смъртта му отново се чула с него. „Напоследък той не се чувстваше добре здравословно. Имаше проблеми с кръвното налягане, със сърцето и съсирването“, обясниха от болницата, в която го закарва синът на Пеев малко преди да си отиде от този свят. „България Днес“ последен се чу с композитора на 2 октомври, ден след като Лили Иванова сподели в интервю, че Ванко е бил невероятен съпруг и голямата любов в живота й. „Лили ми вдигна духа, много се зарадвах, като я видях вчера да казва хубави думи за мен. Винаги ще я обичам“, сподели ни тогава аранжорът пианист. В същия ден той бе приет в здравно заведение, след като се почувствал зле. „Не че се развълнувах от интервюто вчера, просто не съм в блестящо здраве. Докато говоря с вас, ми вливат разтвор в кръвта, но се надявам да се оправя“, сподели ни Пеев. Ванко, който е известен в музикалните среди, напоследък живееше със спомените от миналото и със здравословните си проблеми. „Много не излизам от вкъщи, но самотата не ми тежи. Имам проблеми със сърцето, хипертония, дископатия, появява се и някаква подагра от време на време. Предлагаха ми да си сменя сърдечните клапи с операция, но съм против. Нямам доверие в нашата медицина, а за чужбина ми е много скъпо лечението“, каза още композиторът. Това, че се чува с Лили Иванова, било най-хубавото през деня, което се случвало на Ванко. „Всички мъже сравнявах с него, той беше аристократ. Беше и невероятно нежен любовник“, категорична е певица номер едно на България. „Преди мен Лили беше женена за Здравко Радоев. Дали днес ми иска съвети? Абсурд! Тя вече знае предостатъчно, няма нужда от моите съвети. Лили е такъв професионалист, че няма нужда от никого. Тя е жертвала всичко в името на това да пее. И е запазила гласа си феноменално“, категоричен бе Пеев. Той и примата се запознават, докато той свири в сръбски нощен клуб. „По онова време свирех шест месеца в най-хубавия бар в Белград – „Кристал“. Справяхме се доста успешно. Лили се появи с нейния невероятен глас и аз бях запленен. Но няма да крия, че по-късно раздялата ни с нея беше много трудна“, спомни си композиторът. Според приближени до бившите любими двамата се развели заради любовта на Пеев към чашката. „Преди време пиех, вярно е. Но човекът, който ме измъкна от алкохола, е втората ми съпруга – Светла Стоева.

С нея бяхме пред развод заради алкохола, но тя успя да ми помогне и от 1986 г. не пия. Сега само пуша“, призна ни тогава Ванко. Бракът на Иван и Светла продължава 40 години. Тя почива от лекарска грешка при операция. Болката от загубата й Иван трудно преодолява. „Затова и аз не искам да се оперирам сега у нас. Нямам доверие в лекарите“, каза ни голямата любов на Лили Иванова. До последно с композитора живее синът му – компютърен специалист. „Той е невероятно момче. Запознавал съм го с Лили, дори сме й ходили заедно на гости на ул. „Оборище“. И тя е идвала вкъщи“, каза ни приживе Пеев. Човекът, който навремето като редактор е завеждал „Забавна музика“ в „Балкантон“, обясни и че композиторите, които искали да забранят песните си на примата на родната естрада, нямали никакви основания да правят това. „Лили тогава продаваше албумите си в тираж 500 000. Авторите й като Митко Щерев и Асен Гаргов получаваха десетки хиляди левове авторски права. Те не са изгубили нито стотинка от нея.

А след промените, доколкото знам, тя не им е издавала песните на плочи или в дискове. Просто ги е изпълнявала на живо“, обясни липсата на конфликт между певците и нейни композитори Пеев. Единственото, за което до последно съжаляваше талантливият ни аранжор, е, че се е отказал от професията си. „Бях отличен цигулар. Проф. Аврамов казваше, че съм най-добрият му ученик. За съжаление, се отказах от цигулката, почнах с пианото, защото се запалих по джаза. Съученик съм на Милчо Левиев и покрай мен той се пристрасти към пианото. Сега направи страхотна кариера като джазмен и аз съм радостен, че пръв го запалих по тази музика“, обясни Пеев, който дълги години нямаше професионални ангажименти. Авторът на аранжимента и на една от най-популярните български песни – „Ако си дал“, по музика и изпълнение на Емил Димитров, повече от 20 години изобщо не бе сядал зад пианото. „Пенсията ми е 204 лева. Наложи се да продам преди години пианото си, за да си платя парното. И цигулка вече нямам, за съжаление“, завърши разговора ни преди месец композиторът, написал едни от най-големите хитове на Маргарита Хранова, дует „Ритон“ и много други БГ изпълнители.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ