Домашният арест е опасна работа, не само за Ценко Чоков

90

Прав е бившият кмет на Галиче Ценко Чоков да кръшка от „домашния арест“. Истината е, че в ареста е тежко, но принудителният престой у дома може да е още по-вреден и опасен. Особено за здравето.

Помните ли как преди 6 години Златко Баретата пострада от тежко залежаване заради продължителния „домашен арест“? Наложи му се да направи няколко спешни операции и така и не успя да се възстанови напълно. И това е елитен командос. Какво остава за по-обикновените хора? Да не говорим за деликатна личност като Ценко Чоков. Толкова податлив към всевъзможни коварни болести след всеки сблъсък с правосъдието.

На последното съдебно заседание той бе вкаран в залата на носилка и с мъка прикриваше пронизващите тялото му пристъпи на болка. Изглеждаше сякаш на следващото дело ще го вкарат в ковчег. Хейтърите ще кажат, че се е преструвал. Но аз съм позитивен и вярвам, че това бе съвсем естествена реакция на един истински страдащ човек. Докторите – вещи лица по делото, които никога, при никакви обстоятелства не са взели и стотинка от Ценко Чоков, декларираха, че той страда от диабет, диабетна полиневропатия в тежка форма, няколко язви, дискова болест, урологично заболяване.

Лаиците нямат и идея, но големият късмет на Ценко е, че докато върви делото му, той се намира в ареста. Там сексът не е така популярен както в затвора. Иначе Чоков със сигурност щеше да „пипне“ и нещо венерическо към богатата палитра от заболявания.

Освен това бившият кмет може и да е тежко болен, но не е най-фрапантният пример в богатата българска съдебна практика с подсъдими, на които арестът повлиява пагубно. Помните ли плевенския прокурор рекетьор, който бе пуснат от ареста заради порок на клапа на сърцето, подагра, асептична некроза на лявата бедрена става, клаустрофобия и страхова невроза вследствие на ареста?

И той също не бе платил и стотинка на вещото лице за медицинската експертиза. Разходи се с патерици в съдебната зала и ги хвърли веднага след като го погалиха с „домашен арест“.

Сигурно си мислите, че всички тези случаи са скандални? Глупости! Това си е напълно нормална съдебна практика в България. И освен това болничните постижения и на Ценко, и на прокурора наистина не са нещо особено. Повярвайте! Помните ли как през 90-те години на миналия век съдът пусна под „домашен арест“ колоритния бандит Иво Карамански-Кръстника заради тежка двустранна дискова херния и три дни по-късно той спечели републиканско първенство по кану-каяк? И никой не го върна в ареста – даже купа му връчиха.

Ето на това аз му викам постижение! А Чоков, отиде, човекът, малко на ресторант и какво чудо стана – самосезирания, проверки и накрая сигурно пак обратно в ареста. И добре, че е в ареста, а не в затвора, защото този път Ценко може и СПИН да прихване, без и стотинка да подхвърли на така човечните вещи лица.

Този ход на прокуратурата със сигурност ще влоши здравето на Чоков, но пък ще запази хармонията в личния му живот. Нали помните наркодилъра Варсанов, който, докато беше под домашен арест, стана любовник на дознателката, която трябваше да го разследва? Просто, вместо да подписва протоколите за разпита, той рисувал по тях сърчица.

И тогава всички вдигнаха страшна олелия колко скандално било това. А всъщност, мен ако питате, това си беше една романтична история с неочакван край. Точно домашният арест обаче, който според аматьорите е много лека мярка за неотклонение, стана причина за края на този красив роман.

Варсанов бе със забрана да напуска дома си в продължение на цели 3 години. Дознателката, която пръскаше радост в дома му, в крайна сметка не издържа на натрупаното напрежение от този аскетски маниер на живот и избяга от него на Слънчака.

И ако си мислите, че само „домашният арест“ и „задържането под стража“ са опасни и вредни мерки за неотклонение, дълбоко се заблуждавате. Ето сега Специализираният наказателен съд пуска под гаранция от 25 хиляди лева Бойко Герасков, който е подсъдим за трафик на рекордните 14,5 тона хашиш от Мароко. Ако го бяха хванали в Иран, досега да са го обесили 14 пъти.

Тук обаче го пускат под гаранция. И в неговия случай няма вещо лице, което е взело подкуп. Герасков е здрав като бик, но максимално допустимият от закона срок за задържането му е изтекъл.

Дали обаче мярката „парична гаранция“ няма да се окаже смъртоносно опасна за наркотрафиканта? Като се има предвид, че други двама негови съучастници са вече мъртви. Единият застрелян, а другият – умрял при съмнителни обстоятелства…

Източник: Слави Ангелов / „24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ