Предлагат нов данък за шофьорите, застрахователите веднага скочиха

коли

Ще се приспадат ли част от парите, които плащаме за „Автокаско”, към нов фонд, който да поема щети от градушки? Идеята е на земеделския министър Румен Порожанов. Той предлага такса „Градушка“ да плащат не само фермерите, но и шофьорите.

Идеята на министъра на земеделието е да се създаде ново предприятие за борба с градушките. То ще пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата, и градовете, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети. Целта е да се пазят от градушките автомобилите и домовете на хората. Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната. Издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите.

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предложи Румен Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от „Авокаско” да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки. Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите, според които няма логика те да плащат на земеделците от Автокаското и поискаха да се въведе задължителна застраховка „Нива” за фермерите.

Ресорният министър обаче категорично се противопостави на тази идея, а фермерите са съгласни да плащат, за да бъдат защитени. Против са онези, които вече са инвестирали хиляди, за да изградят съоръжения против градушките.

Само ¼ от територията на България в момента е защитена от градушки. Затова всяка година хиляди земеделски производители търпят загуби за милиони.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ