Грешката е в нашия телевизор

759065_2_360

Кой се сърди на новогодишната програма, че не му е направила веселото

И този път хората мрънкат недоволни от новогодишната програма, голяма скука било по всички канали, от тъпи, по-тъпи смешки, а и музиката не била кой знае какво. На народната телевизия най-много ѝ се ядосват, нещо вяло минал концертът на “Александър I”, като Великденската литургия, още малко към бдение отивало, на площада хората изпукали от скука. И също: ееех, какви новогодишни програми имаше едно време, весели, радостни, еуфорични, още били живи в сърцата и родовата памет.

Като се замисля, май наистина едно време се случваше телевизията да е забавна в новогодишната нощ, но пък, от друга страна, формирането на тая компетентна зрителска оценка зависи от редица други фактори и предпоставки. Най-вече дали на трийсет и първи изобщо има телевизор наоколо.

Ако си с компания на парти, пет пари няма да даваш дали програмата е в добрите традиции на Хачо Бояджиев, или не е, няма шанс да влезеш в разговор

редно ли е след

нула часа да

пускат Николина

Чакърдъкова,

щото била близка на Първанов, а не Дунавското, както се прави, откакто свят светува, или как може да им спре на БНТ звукът точно за началото на концерта под звездите, какви са тия трасета, какво е това чудо! А пък за президентската реч още по-малко ти пука, то в тоя момент изобщо си забравил за съществуването на президента.

Случват се понякога и по-тихи да са сбирките, от семеен и битов тип – хол, маса с мезета и телевизор, хем бърбориш, хем по едно око хвърляш към екрана. Такава атмосфера се получава, че очакваш някак новата година оттам да дойде. А самотниците, дето нито гости канят, нито кой знае какво приготвят, напълно се уповават на програмата, друга причина нямат да седят будни до дванайсет, даже по пижами се мотаят и шампанско не отварят.

Покъртително е, че днес, когато държим дистанционни за стотици канали, ако щеш руснаците гледай, немците, американците, филм си пусни или примерно бокс, мач или нещо за готвене, на MTV или “Планета” остани. Ако пък ти е тотално тъпо всичко,

завирай се във

фейсбук и не

мърдай оттам, цяла нощ може да си чатиш, каквото ти дойде на акъла. Между безброй светове ни е дадено да избираме, обаче будното обществено мнение с европейско самочувствие и социалистическо самосъзнание пак с “официалния” ефир се разправя.

Милиони случайни граждани се изживяват като творчески колективи и експерти по шоупрограми, плюят, все едно са налели лични милиони в тоя проект, а някви некадърници, на които им плащат от джоба си заплатите, са им съсипали хубавото. Нищо, че не всички развълнувани критици си плащат данъците и си измазват къщите, щом за телевизия тръгне разговорът, мачете се вади и калашник се зарежда.

През ония 45 години, когато друго освен БТ нямаше, качеството на новогодишната програма си беше основна тема, подробни градивни анализи се правеха по масите, беше зрелище, страшна гюрултия, все едно оскари за културни подвизи раздаваха. Но и да искахме, нямаше с какво да сравняваме единствения канал, по наши, вътрешни критерии се съдеше. Когато Иван Славков стана шеф на националната, ефирът се поразкърши, тръгнаха внос програми, Иръпшънката, разни балети, Сан Ремо, не знам си кво… Тогава летвата се вдигна малко, с капитализма взехме да се мерим, на студено да се къдрим.

Ако човек си постави за цел, може да напише дисертация на тема: Новогодишната програма по трите най-гледани български телевизии като белег за емоционалното състояние и финансовия просперитет на населението. Ето например в последната празнична нощ не показаха най-най-най модерните и известни певци по БНТ, ама не защото не искат. Просто бюджетът на националната и да иска, не може да им даде дебели хонорари за една нощ като в модерните заведения. Дори концерта тоя път не го направи телевизията майка, а Софийската община.

Големите

звезди пяха

в ресторанти

и клубове,

колкото пауър остана на народната сцена, това е положението, пазарна икономика.

От друга страна, взискателният български зрител в своята безкрайна мъдрост не се напъва една празнична украса да светне като хората, лампички на балкона поне да извади. В Париж жълтите жилетки ги помляха, обаче нямаше дърво на Шан-з-Елизе да не блести и да не мига, Айфеловата кула само дето на обратно не я обърнаха.

Как така на българите им капе кръв от сърцата за новогодишната програма по БНТ, Би Ти Ви и “Нова”, а в същото време във Велинград купуват луксозни пакети по 11 хиляди лева за пет дни, по магистралите се тътрят гъсти колони, в ски курортите яйце да хвърлиш, няма къде да падне, на границата с Гърция се извиха опашки, все едно е август? Какви са точно тия хора, на които не киселите физиономии, а телевизията им разваля Новата година, на рождени и имени дни как се забавляват?

Наши сънародници в чужбина, отдавна откъснати от родната действителност, казват, че в техните страни телевизията е най-тъпа на Нова година, понеже тогава никой не я гледа. Хората празнуват, общуват, танцуват, пият, пеят,

не са седнали да чакат ефирите

да им правят веселото

Зависи как гледаш на живота по принцип, как живееш и отвътре какво ти е. Щото програмата може и да ти хареса, ако се напънеш и ти е важно. Нашият концерт на площада може и да не е бил като на Таймс скуеър, ама след дванайсет БНТ пусна U2 от Лондон, лошо ли е? Шоубизнес ли е? Програмата никога не ни е била виновна, грешката е в нашия телевизор.

Източник: „24 часа“ / Диляна Ценова


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ