„Борисов 3“ изхарчи 3,5 млрд. лв. за четири дни

бойко борисов, мустафа карадайъ

През последните четири работни дни на 2018 българското правителство е похарчило близо 3,5 милиарда лева. Подобни изчисления направиха от политическата формация „Демократична България“. Според тях това са с 30% повече, отколкото през декември 2017 година.

От „Демократична България“ вярват, че „утвърдилата се през последните години традиция на извършване на огромни плащания в последния момент е изключително порочна и ограбва българските граждани, в полза на управляващата върхушка и присъдружната ѝ олигархия“.

Според ДБ основните пороци на тази практика са следните:

Нарушава се духът на Закона за публичните финанси. Той разрешава на правителството да пренасочва бюджетни средства чрез „вътрешнокомпенсирани промени“, но със сигурност няма предвид да става въпрос за милиарди левове.

Създава се силен стимул правителството да предлага големи бюджетни разходи за благородно изглеждащи и обществено приемливи цели и политики, после нарочно в течение на годината да не изпълнява тези разходи, да нарече това неизпълнение на закона „реализиране на излишък“ и непрозрачно да преразпредели парите на българските данъкоплатци към предпочитани от изпълнителната власт и от обръчите нейни приятели, сфери.

Пълна липса на оценка на въздействието на промяната във финансирането на съответни политики. Къде е публикувана, примерно, оценката на въздействието на Постановление на Министерски съвет № 308 от 13.12.2018, с което са пренасочени 1.35 милиарда лева пари на българските граждани? Или просто решаваме от днес за утре, без мандат от парламента, че Автомагистрали ЕАД ще строи Хемус и ще сключи договори с добре известните ни подизпълнители, близки до властта, без търгове.

Харченето от Борисовата държава на милиарди бюджетен „излишък“ на тъмно трябва да се прекрати. При наше участие в парламента ще внесем поправки в закона, за да отнемем възможността на изпълнителната власт да злоупотребява с публични пари.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ