Петима комисари контролират бизнес за над 20 млрд. лв.

Заснемане

От март Комисията за финансов надзор ще има нов шеф

Петима експерти, избрани от парламента с 6-годишен мандат, надзирават бизнес за над 20 млрд. лв. Толкова са вече общите активи на застрахователите и пенсионните фондове, за които отговаря Комисията за финансов надзор.

Две от местата във финансовия регулатор обаче са вакантни. Заради скандалите около фалита на ЗК “Олимпик” в края на миналата година единият от зам.-председателите на комисията – Ралица Агайн, сама подаде оставката си, а депутатите я гласуваха без особени дебати.

Председателят на комисията за финансов надзор

Карина Караиванова

от март ще замине

за Лондон,

където, по решение на кабинета, ще заеме мястото в ЕВБР на досегашния български представител Калин Митрев, чийто мандат изтича тази година.

Караиванова е магистър по финанси и банково дело. Има три сертификата по финансов мениджмънт – от Индия, Ирландия и от японското финансово министерство. На отговорния пост я изстреля финансовият министър Владислав Горанов. Караиванова бе заместник финансов министър от ноември 2014 до юли 2016 г. Преди това оглавяваше ключова дирекция във финансите- “Национален фонд”. Тази дирекция управляваше предприсъединителните фонодове на ЕС, а сега ръководи сертифицираащия орган за оперативните програми, структурните и кохезионните фондове на ЕС. Казват, че в нейно лице финансовият министър видял

лоялен и добре

подготвен експерт

Единият от заместниците на Караиванова – Бойко Атанасов, който бе избран от парламента на 11 октомври 2017 г., е познат повече като данъчен номер 1, след като дълго време оглавяваше НАП. В приходната агенция той е от 2006 до 2017 г. През май 2017 г. Владислав Горанов го

изтегли оттам,

за да го направи

свой заместник

На опитния в данъчната политика Атанасов бе поверено оперативното ръководство над НАП, митниците, финансовата инспекция и комисията по хазарта. Сега, във финансовия регулатор Атанасов ръководи управление “Надзор над инвестиционната дейност”. Негова е отговорността всеки лев, поверен на пенсионните дружества и застрахователите да не носи загуби, да се влага при нисък риск и да носи максимално възможна доходност.

Според няколко независими източника е много вероятно Бойко Атанасов да замести Караиванова на върха на КФН. Но според хора, близки до комисията, в надпреварата за мястото на Караиванова активно се включила другият зам.-председател на КФН – Дияна Йорданова. Тя в момента отговаря за “Осигурителен надзор”, а на този пост бе избрана от парламента заедно с Атанасов на 11 октомври 2017 г. От 2007 до 2017 г. Йорданова е депутат от ГЕРБ, а в 44-ия парламент бе зам.-председател на бюджетната комисия. Аргументът, който може да наклони везните в нейна полза, е, че тя има

подкрепата на

най-голямата

парламентарна група

и се ползва с доверието на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Владимир Савов, който пое временно ресора на Ралица Агайн, пък може да остане за постоянно зам.-шеф на КФН. Неговите шансове да заеме поста като титуляр растат заедно с опита който има, както и с приближаването на стрес тестовете. Което означава, че парламентът ще трябва да избере само един нов член на комисията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ