Българите твърдо зад Каракачанов: Да, циганите станаха изключително нагли, а търпимостта се изчерпа

красимир каракачанов

Безпрецедентна подкрепа за думите на вицепремиера Красимир Каракачанов за циганите, показва експресно социологическо проучване по повод инцидента в пловдивското село Войводиново. Това нападение нажежи политическите настроения през изминалата седмица. Това сочат данни от експресно проучване на „Барометър България“ относно позицията на Каракачанов за събитията в пловдивското село Войводиново.

На 8 януари от Войводиново Каракачанов каза, че „циганите в България станаха изключително нагли, търпимостта на обществото се изчерпа“.

На въпрос дали одобрявате позицията вицепремиера Красимир Каракачанов по повод събитията във Войводиново, 73% от анкетираните са отговорили положително. Не го одобряват 12,1% от българите, а 14,9% нямат мнение.

Телефонното проучване е направено през периода 12-14 януари 2019 г.

Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, и е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен. Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично.

Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона.

На диаметрално противоположно мнение са едва 12,1% от анкетираните, за които позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир, 14,9% от анкетираните се въздържат от мнение по въпроса.

На въпрос: „Ако днес се проведат избори за Народно събрание, бихте ли гласували?“ Категорично да са 52%; По-скоро да – 10%; По-скоро не – 4,9%; Категорично не – 30%; Без отговор – 3,1%.

В случай, че изборите за български парламент се провеждат днес, 52% от анкетираните са категорични, че ще гласуват, а още 10% са по-скоро склонни да го направят. 30% е делът на тези, които със сигурност не биха отишли до урните, но към тях се добавят още 4,9%, които вероятно няма да го направят. Без отговор са само 3,1%.

Запитани „Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за кого бихте гласували?“, респондентите отговарят:

– ГЕРБ – 22,3%
– БСП – 20,1%
– ОП – 7,6%
– ДПС – 6,2%
– Други – 6,0%

При така дадената заявка от анкетираните това би довело да 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4. При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати.

Към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите. При двете по големи партии ГЕРБ и БСП се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им. С уговорката за спецификата на електората на ДПС, то и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, а не толкова мажоритарна – за личностите в нея.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ