Правната комисия отхвърли ветото на президента

румен радев

С 10 гласа „за’ и 6 „против“ правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текст от наказателния кодекс, който беше приет на 13 декември.

В него се казва, че до 48 часа може да не се уведомява 3-то лице за задържане при неотложна необходимост, а когато става въпрос за непълнолетен се допуска уведомяването до 24 часа.

Президентът наложи вето на 19-ти декември с аргумента, че тази промяна е тревожна. Поправката не се отнася за уведомяването на адвокат.

Тя беше въведена във връзка с европейска директива. Мотивите на държавния глава бяха представени от секретаря по правни въпроси на президента – проф. Емилия Друмева. Тя посочи, че трябва да се каже в закона при кои престъпления няма да бъдат уведомявани близки на задържания в рамките на 48 часа, а когато е непълнолетен – за 24 часа, например тероризъм и огранизирана престъпност.

„Съществува риск изключението да се превърне в правило“, каза Друмева.

Според Димитър Лазаров от ГЕРБ промените категорино не засягат правото на адвокатска защита. Той също така уточни, че в самия закон е казано, че задържания може да упълномощи като адвокат член на семейството, т.е родител или съпруг/съпруга.

„Има възможност за конституционен контрол на тази норма. Ние не сме неконтрилируеми“, добави и шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Той посочи, че е проблем на сайта на парламента, че не е качен окончателния вариант на текста на закона, приет на 13 декември. Затова обществото все още оставало с впечатление, че в рамките на 48 или 24 часа няма да бъде оведомяван и адвокат.

Против гласуваната норма се обявиха депутатите от БСП. Според Филип Попов от левицата този текст е връщане към тъмни времена и с репресивни мерки се руши доверието в държавата. Каква е необходимостта от този текст за непълнолетните, колко непълнолетни, осъдени на тероризъм знаем, попита той.

Шефът на правната комисия уточни, че се е допитал до наказателни юристи и те му отговорили, че този текст не им създава проблеми. Утре ветото ще се разглежда и в пленарна зала.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ