ДПС опитва да бутне уседналостта, вкарва агитация на чужд език

бойко борисов, мустафа карадайъ

Отпадане на уседналостта за европейски и местни избори, предлага ДПС с промени в Изборния кодекс, внесени между двете четения на проекта.

Иска се отмяна на текста, с който от избирателните списъци за евровота се заличават лицата, които имат настоящ адрес на територията на държава, която не е член на ЕС, както и отпадане на изискването за 3-месечна уседналост. За местните избори пък вече няма да важи 6-месечната уседналост по настоящ адрес, ако мине предложението на Йордан Цонев и Хамид Хамид.

ДПС разписва нови правила за преференциите и завишаване на праговете, които се обвързват съответно с районната, националната и общинската избирателна квота в зависимост от вида на вота.

ДПС иска и отпадане на забраната да се агитира на друг език освен българския. В Изборния кодекс да се запише, че “в случаите, когато кампанията се води на друг език, се осигурява превод на български език”, предлагат от партията на Мустафа Карадайъ. Искат в помещенията на всяка избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение, които да следят входа на помещението и масата за работа на комисията, но така, че да не нарушават тайната на вота.

От БСП пък предлагат пак да има пряк избор на кметове в населени места със 150 души, а не както е сега – от 350 жители нагоре. Не ЦИК, а общинските избирателни комисии да теглят жребия за номерата в бюлетините за кметове и общински съветници, искат още червените. И това да става месец преди вота.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ