Русенец се прибра от иракски затвор и направи зловеща прогноза

2a4fbe02029d2c369fa252af9f37ab48_big

41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски затвор. Димитър Петков е бил заловен на границата със Сирия, където се е изправил очи в очи срещу терористите от „Ислямска държава“, съобщи БНТ.

Докато работи в строителството в Лондон Димитър Петков е свидетел на последиците от самоубийствените атентати на джихадистите от „Ислямска държава“. Решава да се противопостави на терористичната групировка и чрез интернет се свързва с кюрдските отряди за защита на населението.

„От YouTube попаднах на един филм, разрових се из интернет, направих проучване и така попаднах на уебсайт. Свързах се с тях, те ми отговориха“, обясни той.

Така на 1юни Димитър вече е в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан. Прехвърля се в Сирия, където минава сериозно военно и тактическо обучение заедно с бойци от САЩ, Италия, Франция, Ирландия, Китай и Южна Корея. Близо 40 дни по-късно вече се включва в първата си мисия заедно с британските специални части и сирийските демократични сили.

„Четири човека заминахме за фронта тогава. Операцията беше съвместна с британските специални части. Просто избутвахме ДАЕШ надолу към Хаджин. Това беше, няколко дни в пустинята и след това се прибрахме по живо по здраво“, каза Петков.

Следват още няколко подобни операции, в които Димитър сменя снайпер с „Калашников“, а по-късно и с лека картечница. При една от тях, обаче, загива техният командир и близо 40 от чуждестранните бойци на кюрдските отряди. Затова вземат решение да се върнат обратно, но са заловени, след като преминават в Ирак. Така Димитър попада в затвора в Ербил като дели килия с кюрди и с бойци на „Ислямска държава“, а условията са повече от потресаващи.

„Условията бяха тежки. В килията бяхме 130-140 човека. Всеки един от нас разполагаше с около 50 кв. см. Просто стоиш сгънат на топка. Всеки ден ставаха сбивания между кюрди, между араби“, обяснява той.

С активната помощ на посолството ни в Ирак Димитър успява да излезе на свобода на 7 януари. Допирът му с бойците на „Ислямска държава“, обаче го убеждава, че терористичната групировка няма да бъде победена лесно.

„Те са рязали глави и са измъчвали хора. Те ще продължат да воюват, само че под друго име. „Ислямска държава“ няма да бъде победена. Тя не е победена“, казва Петков.

Според Димитър, хората от „Ислямска държава“, с които е бил в една килия, ще са на свобода до една-две години и с фалшиви паспорти през Турция и България ще влязат в Европа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ