Мартина, или майката-героиня на чудото Алберт Попов

алберт попов 3

Алберт Попов е момчето, за което всички говорят! Вчера (26 януари) той постигна нещо забележително – 9-о място в старт от Световната купа по ски. От 33 години български състезател не бе правил нещо подобно – трибагреникът ни да се нареди до знамената на огромни сили в този спорт като Франция, Австрия, Норвегия и Швеция в крайното класиране.

Радостта, емоциите и усмивките след това постижение не закъсняха. Всеки искаше да се докосне до Алберт, да го поздрави, да му каже, че е направил нещо голямо. Само една жена остана в сянка. Тя знаеше! И винаги е знаела! Винаги е вярвала и е подкрепяла най-добрия български скиор в момента. Просто защото така правят майките.

Мартина Попова знае цената на успеха, защото дълго време тя самата води тази сметка. Ако едно дете трябва да стане рано и да отиде на тренировки, то майката е тази, която трябва да го събуди. Ако го заболи, тя първа ще го утеши. Ако получи контузия, тя ще се грижи най-много за него. Ако реши да пропилява таланта си, тя трябва отново да го върне към целта.

И в семейството на Алберт е така. Мартина е бивша скиорка. Тя е тренирала в школата на ЦСКА, но контузия слага край на кариерата ѝ. Тя не е от амбициозните майки, но е наясно какво носи спорта – здраве, дисциплина и оформяне на характер.

„Когато Алберт и сестра му Александра бяха малки, ставахме всяка сутрин в 5:00, за да могат да карат ски на Витоша. В нормалните часове, след 9:00, пистата беше заета от туристи. Никога не съм имала колебания, когато някой не искаше да излиза от леглото, бях категорична – в спорта без постоянство нищо не се постига.“, спомня си тя.

И нещата постепенно започват да се подреждат. Първите големи победи Алберт постига на неофициалното световно първенство за деца „Тополино“. След това идва и поканата на австрийския национален отбор – българинът може да се присъедини към лагера на знаменития тим. В централноевропейската страна Аби и сестра му Сани често провеждат подготовката си.

Пресметнете колко струва наема на хижа, добрата екипировка, пътуванията, таксите за участие в турнири! Всички тези средства излизат от джоба на Мартина.

„Не предполагах какви колосални суми трябва да вложим в подготовката на децата. Ако знаех, щях да си прережа вените“, смее се майката на двамата скиори и на още две невръстни близначки.

Но пък всичките пари на света бледнеят пред гордостта от постиженията. Както и пред страха, който завладява Мартина след като ѝ съобщават, че синът ѝ е катастрофирал тежко в Австрия.

Още щом научих страшната новина, бях сигурна, че с момчето ми всичко ще е наред! Единствената информация, която получих беше: „Алберт е контактен!“. Толкова бях шокирана, че започнах да му звъня по телефона. Боян Радев, синът на легендарния борец, ни свърза с доктора и със сина ми, когато чух гласа му изпитах облекчение. Знаех, че кракът му е много зле, че е претърпял доста удари в главата, окото му беше излязло от орбитата, но беше жив…„, разказва тя.

Мартина и вторият ѝ съпруг Любо веднага заминават за Инсбрук, където се случи инцидента. В тежката катастрофа загива треньорът на Алберт – Драго Грубелник, а неговият помощник Митко Христов също е сред пострадалите.

Когато пристигнахме колата беше още там, смачкана до неузнаваемост, а хората, които разчистваха остатъците ни изказаха съболезнования! Никой не вярваше, че има оцелели!“, връща лентата назад тя.

За щастие Алберт е силен! Кракът му е премазан, а окото му е излязло от орбитата. Лекарите обаче успяват да се справят отлично с физическите травми и той отново се качва на ските. Мартина разказва, че синът ѝ сам се е справил с психологическите проблеми след инцидента.

Подобна случка със сигурност оставя отпечатък в съзнанието на майката. Особено на тази, която всяка седмица вижда как детето ѝ лети по снежната писта с бясна скорост. Само че пътят е предначертан! Никой не може да накара Алберт да спре да преследва мечтите си.

А и той намира най-добрият начин да докаже, че не е случаен. В началото на 2018 г. Попов печели бронзов медал на световното първенство за младежи. За първи път след Петър Попангелов България има представител на толкова високо ниво в един от най-опасните и красиви спортове.

Разплаках се, когато Алберт спечели медала на световното първенство„, признава тогава Мартина.

Сълзите са напирали в очите ѝ и вчера (26 януари), когато Аби отново постигна огромен успех – 9-о място на старта от Световната купа в Кицбюел.

Мартина също беше там. И без съмнение силно е прегърнала сина си. Този, който оцеля и който преследва мечтите си, въпреки пироните в крака (които вече са извадени), контузията, проблемите, лишенията и капчицата страх в майчиното сърце.

Никога не бих отнела мечтите му, това е неговият живот, още от малък Алберт казваше: „Ще стана световен шампион!„, категорична е майката на най-добрия български скиор в момента.

Целта е ясна. Към нея се върви уверено. А мама? Тя е там, за да протегне ръка, когато детето падне. Защото така правят майките!

БиТиВи Новините



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ