Кметът на Банско не издържа! Дано Бойко Борисов чуе гласа на един от своите!

7 Dni Bulgaria28.01.20197980
Георги икономов, атанас камбитов

Кметът на Банско Георги Икономов даде ексклузивно интервю за вестник „24 часа“.

– Г-н Икономов, реагирахте много остро и емоционално на искането на екоорганизации за изработване на нова визия за опазване на природното богатство. С какво това ви провокира?

– Аз съм доста емоционален човек и дори бях по-обран в реакцията си. Няма как да не съм емоционален и гневен, защото не ми е безразлично какво ще е бъдещото развитие на Банско. Т.нар. “еколози” години наред се опитват да спъват развитието на курорта ни, използвайки всякакви средства. Те прескачат вече всички граници в изобретателността си да намират начини да спират развитието на планинския туризъм. Наистина вече ми писна!

Сега говорят за някаква “визия за опазване на природата”. Какви природозащитници са, ако не знаят, че имаме действаща Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., приета от Министерския съвет през 2014 г.?

Има изработени

планове за

развитие на

нашия регион

на общинско, областно и регионално ниво в изпълнение на Закона за регионалното развитие. В националната стратегия е посочено, че България има потенциал за 16 европейски зимни курорта и още няколко по-малки.

Отчетени са всички плюсове и минуси, има препоръки за развитието на ски туризма. Защо тези “еколози” мислят, че са по-умни и могат да измислят нещо ново?

– Защо тогава го правят?

– Те просто хвърлят в пространството поредната манипулация, с която да продължат да държат в режим на “изчакване” развитието на планинските региони.

Мотивите им не

са опазване на

природата

С какво една нова стратегия ще спомогне на зимния туризъм, на икономическото развитие на региона, на препитанието на хората тук, а и от други населени места, които работят в Банско? Имаме достатъчно стратегии. Десет години се водят съдебни дела за какво ли не. Една групичка псевдозелени не спират да протестират. По темата има едно безспирно говорене, а няма чуваемост. Изгубихме толкова години, а останалите зимни курорти в Европа и света непрекъснато се развиват и модернизират.

– Какви са опасенията ви оттук нататък?

– Смятам, че сега наистина настъпи преломният момент, в който ще стане ясно дали България иска да има планински туризъм, или не. Не е нужно да откриваме топлата вода. Имаме примера на редица близки и по-далечни планински държави. Нека стартираме процеса на здрава основа с адекватни закони.

Ако сега не го

направим, не

само Банско, а и

останалите зимни

курорти в

България ще

изостанат много

от световните стандарти. В същото време природата няма да стане по-защитена. А банскалии както и досега ще продължим да се грижим за планината, защото ние сме родени тук, живеем тук и няма друг, който е заинтересован да опазва природата повече от нас. Виждате, че въпреки съпротивата на “еколозите” Банско продължи да се развива и държи високо ниво. Туристите се увеличават, общината участва активно на международни туристически борси и изложения. Сега ще пренасочим средства повече към дигитална реклама, а не към класическата, която вече изостава в сравнение с новите технологии. Прогнозите ми са, че през лятото туристите ще се увеличават. Ще задържим и гостите през зимния сезон, но те са

разочаровани от

опашките пред

единствената

кабинка

Дори и днес (б.р. – петък) пред началната станция се вият опашки с часове. Все пак съм оптимист и не чертая мрачни сценарии за Банско. Надявам се разумът и прагматизмът да надделеят, за да има развитие на планинския туризъм в цялата страна.

– Някои от “зелените” питат защо залагате само на зимен туризъм?

– Те пък кои са, за да държат сметка как ще се развива една община! Това решават жителите, които избират общинския съвет и кмета. От друга страна, явно тази групичка хора не искат да забележат, че Банско отдавна се превърна и утвърди като целогодишна туристическа дестинация. Допреди 6-7 години бяхме само зимен курорт. Сега Банско е атрактивен и посещаван през цялата година. В някои австрийски курорти например извън сезона няма работещ хотел или заведение.

Банско се разви

изключително

много като лятна

дестинация

заради красивия Пирин, десетките културни събития и музикални фестивали, които организираме, идват и на спа туризъм. Сега вече очаквам “зелените” да скочат и срещу някоя лятна инициатива. Може да кажат, че велотуризмът, конният туризъм, културните прояви, алпинистите, които идват през лятото, вредят на планината.

– Предавате ли се след 10-годишна битка?

– Не, разбира се. Нищо не е загубено. Не е нормално това, което става – една по една да игнорираме природните си дадености. Продължавам да търся съдействие за законодателни промени, които да са ясни и да не дават възможност за различно тълкуване – какво може или не може да се изгражда в планините. Апелирам за такива промени в няколко закона от близо 2 г. Преди дни имах среща с много депутати от различни политически сили в парламента. Предстоят още разговори. Не изключвам и национална подписка за законодателни промени. Чуха се искания за местен референдум, но проблемите не са от местно значение. Имам подкрепата на туристическия бизнес и местната общност. Благодаря и на многото кметове от различни политически сили, които ни подкрепят. Те са хората, които разбират, че една добра инвестиция осигурява работа, поминък, развитие на общината. Така, както аз бих ги подкрепил в търсенето на сериозни инвеститори в местната икономика. Именно това е нашето основно задължение като кметове, избрани пряко от населението.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ