Пращат на съд доктора от Пловдив, застрелял крадец в дома си

1520332789-dimitrov-4

Медикът, в чиято защита се вдигна градът, ще отговаря за убийството на Жоро Плъха от „Столипиново“ и незаконно оръжие и патрони

49-годишният рентгенолог от Пловдив д-р Иван Димитров отива на съд, след като окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу него. Той ще отговоря за убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, както и за незаконно притежаване на пистолет и боеприпаси. За първото престъпление законът предвижда до 5 г. затвор, а за второто – от 2 до 8 г.

Разследването срещу медика продължи близо година. На 1 март м.г. Плъха, който е от ромски произход, се вмъкнал в двора на рентгенолога в Пловдив, за да краде. По същото време лекарят бил сам в жилището си, съпругата и невръстните му деца нощували при родителите й в с. Крумово. Около 1,30 часа през нощта докторът забелязал, че лампата в гаража му, използван за работилница, свети. Помислил, че е забравил да я загаси и решил на сутринта да го направи. След известно време обаче забелязъл, че осветлението е загасено, а вратата на гаража стояла открехната. По тази причина решил да провери какво се случва.

Грабнал пистолет „Валтер“, за който не притежавал разрешително, и се насочил към двора. Там апашът от „Столипиново“ вече бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. Според криминалистите преди да стреля по крадецаq д-р Иван Димитров е бил нападнат от него. Плъха го замерил с 12-сантиметров нож и метална рекламна табела, с което му причинил рана в крака и отток на ръката. След атаката от страна на Джевизов медикът стрелял и го улучил в гърдите. Плъха успял да пробяга близо 110 метра и се скрил до автомобил, където на следващата сутрин бил открит мъртъв.

По тази причина разследващите приемат, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Лекарят се опитал да прикрие следите, като хвърлил оръжието в контейнер за боклук. След като разбрал, че умъртвил апаша, се обадил на свой приятел и го помолил да дойде в дома му. Поискал от него да вземе пистолета от кофата за смет и да го срие на друго място. До ден днешен оръжието не е намерено.

Рентгенологът помолил съседи да трият записи от камерите, монтирани по къщите им. Все пак обаче някои не го направили и предоставили уличаващи видеа на полицията. Така докторът бе заловен на следващия ден и и задържан за разпит. След като се разчу, хиляди пловдивчани се вдигнаха на протест в негова защита. „Свобода за доктора“, скандираха те по улиците. „Защитил е семейството си, жена му и децата му са можели да бъдат убити“, твърдяха близки на лекаря. Тогава съпругата му Жулиета заяви, че е била в жилището им във въпросната нощ. Впоследствие се оказа, че тя и децата са нощували в Крумово.

След разкритията на прокуратурата за случилото се, протестите в защита на лекаря стихнаха. Той се завърна на работа в УМБАЛ „Пловдив“.

В момента рентгенологът е с мярка за неотклонение „Подписка“.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ