Само в 7DniBulgaria.bg

Делото срещу акушерката Ковачева осъдена на 18 г. затвор може да почне отначало

Image_7296514_126

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която бе осъдена на 18 г. затвор и обжалва присъдата си, може да се гледа отначало от втората инстанция – Софийския апелативен съд (САС). Това ще стане, ако докладчикът по делото съдия Алексей Трифонов бъде сменен с друг след избора му за шеф на Софийския градски съд (СГС). Във вторник (12 февруари 2019 г.) той официално встъпи в длъжност.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обаче не се е произнесла дали въпреки избора, Трифонов ще довърши делата, по които е бил съдия в САС.

„Изпратено е запитване за това, но още няма отговор. Към настоящия момент колегата Трифонов няма възможност да участва“, обясни съдия Камен Иванов, председател на състава по делото „Ковачева“. Това бе причината делото днес да не се гледа по същество и да бъде отложено за март.

Ковачева е подсъдима за побой над новородената Никол Димитрова по време на дежурство в столична болница в нощта на 18 април 2015 г., когато бебето е само на 4 дни. В момента акушерката е под домашен арест в Самоков. СГС я осъди по обвинение за опит за убийство, но тя оспорва и продължава да твърди, че е невинна.

„Моля да отбележите, че отлагането на заседанието е по вина на ВСС. Недопустимо е когато се решават кадрови въпроси да не се погледнат делата, по които работи съдията и да не е ясно какво ще стане с тях“, каза в залата адвокат Мария Даскалова, която представлява родителите на малката Никол. Бащата на детето – Румен, подкрепи защитника си и си тръгна видимо разочарован от отлагането на делото.

По закон съдебният състав по едно дело трябва да е неизменен от началото до края, т.е. членовете му не могат да се сменят. Ако това се наложи по някаква причина, всичко, сторено от съда, се повтаря отначало.

Според запознати Алексей Трифонов към момента има само няколко неприключени дела в САС и ако се наложи да бъде сменен, това няма да се отрази фатално на работата.

В съда се разбра още, че новата адвокатка на Ковачева – Жанет Желязкова, е гледала на 2 пъти записи от камери, приложени като доказателство по делото. „Това, което видях не съответства на написаното в обвинителния акт“, твърди тя. Становището на прокуратурата е обратното. Дали защитата ще има нови искания за събиране на доказателства, ще стане ясно през март.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ