Само 35 избирателни секции за българите във Великобритания след Брекзит

избори

Само 35 избирателни секции ще има за българите, живеещи във Великобритания, след като страната излезе от ЕС. Това стана ясно, след като депутатите отхвърлиха предложението на ДПС в Изборния кодекс да се върне стария режим за образуване на секциите в чужбина, при който нямаше лимит за секциите в държави извън ЕС.

Българската диаспора зад граница става все по-голяма – 2-2,5 милиона души. Големи български общности има в много страни извън ЕС, не може да делите българските избиратели, предупреди Хамид Хамид от ДПС. И даде пример освен с Великобритания, с Турция, САЩ, Македония и Молдова.

Отхвърлено бе и искането на ДПС за премахване на уседналостта на местните избори. Вместо да давате възможност на всеки български гражданин да гласува, вие лишавате едни от право на глас, ядоса се Хамид. Той обясни, че ДПС не е против уседналостта по принцип. Трябва да има такава, но тя да е от моминта, в който президентът насрочи съответните избори с указ, обясни той. И при двата вота ГЕРБ гласува с „въздържал си“.

След обжалване и връщане на решение на ЦИК от ВАС, избирателната комисия ще взема повторно решение с гласовете на 50 плюс 1 от членовете си, а не с мнозинство от 2/3, както досега, решиха още депутатите.

Отвърлено бе предложението на БСП за предварително обявяване на предварителния избирателен списък. Очаква се това да стане и с идеята на социалистите за публичен регистър на избирателите.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ