Убиецът от Нови Искър – провал за държавата

d4d48061f351a78161897e72c207b3b5_big

Момчето е било болно от туберкулоза, което е признак на крайна нищета. Големият проблем е, че ние като общество не подкрепяме нашите болни. В цивилизования свят се оказва, освен материална, финансова и психологическа подкрепа. Това коментира пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски“.

При туберкулозата трябва много близък контакт, за да се заразиш, но изисква активно продължително лекуване, което трябва да стане в болнично заведение. В с. Карвуна е единствената болница в България за хора с психични заболявания и туберкулоза, тя се намира в другия край на държавата.

Има механизъм при нежелание на болните да са в лечебно заведение, когато те имат психично заболяване и могат да са опасни за себе си или околните, но тези процедури се установяват от съда, тъй като това е вид лишаване от свобода. Подава се жалба до съответната районна прокуратура, която минава през съда. Другият вариант е, ако човекът в момента прави нещо опасно или се случва нещо, заради което се налага намеса на полицията, той бива закаран в най – близкото лечебно заведение, където ръководителят има право да го задържи против волята му и в рамките на 24 часа да уведоми районния съд, обясни Гълъбова.

Тази процедура с жалбата наистина е много бавна. Освен това хората се притесняват, стигмата е понамаляла, но не е ликвидирана – хората се притесняват да се заявят като болни или техен близък член на семейството, допълни директорът на държавната психиатрия.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ