Скандални разкрития и нова мистерия около зверски убитото семейство в Нови Искър!

32

Две години преди трагичния случай в Нови Искър семейството на 26-годишния Георги е събирало средства за лечението му. Това се разбира от профила на майка му Ирена Ранова във Facebook, която многократно през последните години е споделяла тежката ситуация в семейството си. За заболяванията си Георги е получавал помощ от 87 лв., а преди година майка му е загубила правото си да бъде личен асистент на него и брат му, който също е с над 90% инвалидност.

Вчера сутринта стана ясно, че младият мъж е убил цялото си семейството по особено жесток начин, заради което беше задържан от полицията.

Въпреки, че в първите официални изявления по случая представителите на МВР и прокуратурата категорично заявиха, че няма информация 26-годишният Георги да е имал психично заболяване, се оказва, че това не е точно така. Според публикации на майка му Ирена в профила й в социалната мрежа, в последните три години жената многократно е отправяла призиви за помощ за справяне със заболяванията на сина й.

„Моля за помощ за сина си Георги Иванов Георгиев, средствата са необходими спешно. Всичко е публикувано в БНТ кампании. Не му остава много време живот. Необходими са 6000 лв. за лечение”, пише жената през март 2018 г.

От информацията, публикувана на сайта на БНТ, става ясно, че Георги страда от туберкулоза в късен стадий, психично заболяване, травматична епилепсия, алергичен артрит, себореен дерматит и др. „Специфичното лечение е дълго и продължително, а неговото семейство не е в състояние да поеме всички разходи. Георги има брат, който също има заболявания. Майката е личен социален асистент на двамата си сина, а бащата е пенсионер”, гласи още призивът за помощ.

От публикуваната от майката информация се разбира също, че „по препоръка на специалисти е необходимо Георги да постъпи в Държавна психиатрична болница – село Карвуна, специализирана в лечението на болни с психични разстройства и белодробна туберкулоза”.

Директорът на лечебното заведение Нягол Няголов обясни, че семейството не се е свързвало с болницата:  „Ние сме единствената психична болница в държавата с отделение за лечение на активна белодробна туберкулоза. За такъв пациент, свързан със случая в Нови Искър, не сме получавали документация нито от психиатрична служба, нито от специалисти по белодробни заболявания. Мен малко ме озадачава поведението на близките. Те би следвало да потърсят подкрепа и консултация от лекари психиатри от Ново Искър, където им е населеното място. Тя щяха да ги информират за начина, по който трябва процедират, за да реализират лечение на този техен близък“.

На 28 март м. г. Ирена Ранова пише в социалната мрежа: „Днес ме съкратиха от програмата „Независим живот“. Без предупреждение, когато и двете ми деца лежаха в болница в София. На някой му харесва моето място, но не знае, че всичко е само на книга. Никой не се интересува от болните в тази държава. Сега ще вървя по пътя на ада всеки ден. Благодаря на държавна за разбирането към болните си деца в Нови Искър”.

Проверка установи, че майката е била личен асистент на двамата си синове, заради тежкото им състояние и невъзможността им да се грижат сами за себе си. През 2017 г. договорът й е прекратен заради края на проекта и впоследствие не е подновен, а двамата братя са включени в листата на чакащите по новата програма.

Георги и покойният му брат Александър са били освидетелствани от ТЕЛК със съответно първа и втора група инвалидност и са получавали месечни семейни и социални помощи. Георги е подпомаган като пълнолетен човек с увреждания от 2015 г., като размерът на помощта е 87 лева.

След като вчера Нови Искър осъмна с информацията, че 26-годишният Георги е убил с брадва майка си и баща си, брат си и баба си, разследващите обясниха, че тепърва психиатрична експертиза ще установява дали младият мъж е вменяем и може да отговаря за действията си.

Според текстовете на НПК в такива ситуации по отношение на човек, извършил престъпление в състояние на невменяемост или изпаднал в такова състояние, преди постановяване на присъдата съдът има няколко варианта – да го предаде на близките, ако поемат задължение за лекуването му под наблюдение на психо-неврологически диспансер или принудително лечение в обикновено или специализирано заведение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ