Бизнес зад решетките: Николай Банев превърна килията в офис, продава имоти по…

Баневи1

Николай Банев е превърна килията си в офис, като разпродава оттам имотите си по морето, съобщава столичен седмичник. Без особен шум олигархът се е разделил със земята си в местността Иракли. Сделката е извършена от синдик, като юридчески валидната дата е 30 септември миналата година.

Този имот Банев придобива преди години с намерението да вдигне върху него помпозен голф-комплекс. Първоначалният проект е за разгърната площ от 1500 дка. Новоизпеченият капиталист обаче въобще не обича да плаща, затова идеята се разсъхва.

Преди да се стигне до тази развръзка, служителите на Банев ударно изкупуват от местните жители нивите и лозята им до плажа. Великият приватизатор обаче решава, че инвестицията е прекалено скъпа.

„Купувахме земята буквално за жълти стотинки. Да кажем, за по лев квадратния метър, което е 3-4 пъти по-ниско от пазарната цена, но за Банев това беше непоносима скъпотия“, припомнят запознати със сагата. Господинът бил склонен на сделка по-охотно, ако квадратът бил от порядъка на 40-50 ст. Повече не му се откъсвало от сърцето за „балъците“, както ги наричал.

В крайна сметка вместо 1500 дка били купени само 400. Голф-център така и не бил построен, но собствеността влязла като апортна вноска в „Полимери инвест“. Когато се създава тази дъщерна фирма на „Полимери“, тя поглъща всичко свободно в този момент от империята на Баневи. Това са земи, сгради, производствени мощности.

Целта е компанията да има голям капитал, за да се вземе заем за строителството на завод за хлор и натриева основа. Трансформацията е за 25 млн. лева, които изчезват безследно през „Полимери инвест“.

Прокламираната от г-жа Банева инвестиция за 100 млн. евро така и не се случва. Няма го производството за 60 000 тона хлор и 67 000 тона сода каустик. Напротив, машините и съоръженията са нарязани за скрап.

През 2014 г. фамилията прави опит да обяви „Полимери инвест“ в несъстоятелност. Разчитат на помощ от скандално известната съдийка Румяна Ченалова. Тя приема, че дружеството дължи 40 мрн. Евро по договор за заем на офшорката „Хънтли Оуварсийз Трейдинг Корпурейшън“ от Панама. Милионите уж били постъпили по сметки на дружеството. Ченалова е трябвало да назначи и синдик, но заверата не става. Но пък делата на Баневи при т.нар. „случайно разпределение“ винаги се оказват на нейното бюро. Дали пък защото не се познава с фамилията от времето, когато е юрист в Стара Загора – родният град на Банева?!

Така делата се бавят в продължение на 80, 90, дори 224 дни. Врътките през Ченалова са осуетени от синдик Иван Балабанов. Така се стига и до продажбата на имота в Иракли. Новият собственик е софийска фирма с представител Добрин Иванов. Платени са 1,8 млн. лева, но компанията не може да влезе във владение. Докато служителите чакат заплатите си, Банев не само не се издължава към НАП, а дори от килията си обжалва постановлението за възлагане на имотите на купувача. Така килията му се превръща в своеобразен офис, пред вратата на която чака опашка от адвокати. За да вървят по-гладко деловите срещи, само дето няма секретарка. Затова пък Банев има страница във фейсбук, която се поддържа от правно грамотно лице. Говори се, че хонорарите са обслужващите делата на Баневи не падат под 3000 лева месечно.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ