Само в 7DniBulgaria.bg

Пеевски вярно ще го изправят пред съда в САЩ! Слага край на „Булгартабак“, а майка му какви ги върши…

7 Dni Bulgaria27.02.201918170
делян пеевски

Трескави промени в семейството на Пеевски. Майка му Ирена Кръстева спешно е излязла от всички фондации, с които имаше нещо общо, а синмето й провежда възродителен процес с „Булгартабак Холдинг” като му сменя името на „Български инвестиционен холдинг”. Най-вероятно промените са продиктувани от разследванията и съдебното дело в Ню Йорк, където Делян ще отговаря за пране на пари и криминални финансови операции, предполагат запознати.

Преименуване на „Булгартабак Холдинг” на „Български инвестиционен холдинг” е първа точка от извънредно заседание на акционерите на компанията, насроченото за 11 април, съобщава специализираното издание „Сий Нюз”, като се позовава на покана, публикувана в Търговския регистър, информира бТВ като публикува цялата покана. След промяната на името следваща точка са  промени в устава на дружеството.

Медията припомня, че според приватизационния договор има срок от 10 г. (до 14 октомври 2021 г.), в който дружеството трябва да запази основния си предмет на дейност и седалището си в България. Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този период да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно.

През 2016 г. проправителствени турски медии нарекоха депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски „император на нелегалните цигари”. Тогава  той продаде публично известния си дял в „Булгартабак”. „София-БТ” приключи съществуването си след продължили месеци наред неясноти и протести на работници, които питаха кой е реалният собственик.

В средата на януари затвори последната голяма компания на холдинга – „БТ-Благоевград”. Агенцията за следприватизационен контрол очакваше обяснение от мажоритарния собственик какво налага тези мерки, като не е известно да е получавала такова.

Досега нито една институция в страната не се е поинтересувала какво се случва с някогашния тюютнев гигант, който в ръцете на Пеевски се превърна в синоним на далавери и котрабанда с цигари, за която властта си затваря очите.

През 2017 г. „Булгартабак” продаде за над 100 млн. евро най-големите си марки цигари на „Бритиш Американ Табако”.

Само преди дни стана известна и дрга новина – Ирена Кръстева  заличава фондациите си в масирана акция. След подробна справка в Търговския регистър сайтът Трансмедия  съобщи, че майката на депутата от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева – е започнала процедура по ликвидация на всичките си фондации. С масирана кампания Кръстева ликвидира Фондация „Дружество за приятелство България и Оман“, Фондация „Християни“, Фондация „Български духовен център“, Фондация „Жените на света“ и Фондация „Български женски алианс“. Дали това е замитане на следи за неясна дейност – никой не знае. Институциите отказват да дадат отговор, очевидно страхувайки се да надникнат в семейните тайни на мама и синчето.

Всичките решения на управителните органи на фондациите са с една и съща дата – 15 февруари 2019 г. Това показва, че Кръстева е решила да заличи всичките неправителствените организации под неин контрол внезапно. Или поне съвсем целенасочено, пише още медията.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ