Руснаците бягат, българите идват

a0bf8a11fe6e4caa38cacc0448cd42b5_big

Отливът на руски собственици изглежда добре дошъл за позабогатяващия българин, който купува евтини апартаменти от наплашени руснаци, които не могат повече да крият приходите си, след като руското правителство се опитва да прибере обратно всеки долар, до който може да се добере.

Това коментира във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Отливът обаче разкрива и още един феномен – безобразното строителство, което руският собственик оставя зад себе си. Вината не е у руснака. Нито у англичанина, който купуваше евтини апартаменти в Банско или по морето без дори да ги е видял. Вината си е наша. Безразборното компулсивно печалбарство от реституираната нива унищожи Банско, огромна част от Черноморието и много други места из България. У нас този проблем се огласява преди всичко с атаки срещу навлизане в природни територии, в които не бива да се строи, но някак си законите, дупките из тях, корупционните практики и наследени разрешителни допускат строителството.

Това обаче е само единият проблем и, често, не основният (в Банско например безобразията в града са несравнимо по-тежки от навлизането в планината). Другият е драматичната липса на градоустройство, на градоустройствена нагласа, на елементарни архитектурни правила и на вкус, както и отсъствието на регулаторни механизми, които да запълват тези липси (и, да, вкус може да се налага със закон). Много по-голяма част от поразиите са наложени напълно законно, отколкото в нарушение на закона.

Публикувано във факти.бг:
Сега търговията с имоти навлиза в порочен кръг: грозни апартаменти в грозни сгради, загубили още от ниската си цена попадат в непретенциозни купувачи, които ще ги обитават или дават под наем на ниски цени, съответно няма да ги поддържат и ще смятат, че това е нормалната курортна или градска среда.

За да излезе България от този порочен кръг, трябва или да се появи от небесата някой министър на градоустройството и жизнената среда с особени правомощия или някой да поведе тежък национален дебат за това как да не възпроизвеждаме грозна околна среда. Подобна задача не отхвърля необходимостта да се опазва природната среда, но само с опазване на природната среда доникъде няма да стигнем.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ