Кадърът на деня: Бойко Борисов разцелува шефката на кабинета си Румяна Бъчварова

бойко борисов

Правителството ще разгледа проект на решение за одобряване на кандидатури за длъжността европейски прокурор от България.

Преди началото на заседанието министрите поднесоха цветя на шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, която днес чества 60-годишен юбилей.

„Забавих се, но важното е, че от горивата приходите са със 7% повече. Така че мерките действат“, каза лаконично на влизане в залата Борисов. Преди това той поздрави Румяна Бъчварова за рождения й ден.

На 19 февруари Комисията по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор предложи на министъра на правосъдието Цецка Цачева кандидатурите на прокурор Десислава Пиронева, прокурор Светлана Шопова-Колева и съдия Теодора Георгиева за участие в надпреварата за поста. Процедурата по подбора премина през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите въз основа на представените от тях документи и публично изслушване на допуснатите кандидати, проведено на 18 февруари.

Очаква се на редовното заседание министър Цачева да внесе трите предложения в Министерски съвет, след което одобрените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в срок до 31 март. Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура, трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат разгледани от Комитета по подбора, като и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. След разглеждането на кандидатурите и изслушването, Комитетът по подбора ще изготви становище за квалификацията на кандидатите и ще посочи дали те отговарят на условията. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, за да укаже реда на предпочитане.

След получаване на обоснованото становище на Комитета, включително на списъка с класирането, Съветът на ЕС с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от България. Кандидатите следва да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система, чиято независимост е извън съмнение. Те трябва да притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на държавата членка.

Кандидатите за европейски прокурори трябва да имат още практически опит в националните правни системи, в областта на финансовите разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Министрите ще гласуват проект за осигуряване на преподаватели по български език и литератури в чуждестранни университети. Кабинетът ще разгледа Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България до 2030 година, както и доклад с намерение за създаване на изнесен център за споделени услуги на Световната банка в София.

Източник: „ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ