Сакскобургготски с остро изявление, попиля властта: Имате късопаметни и промити мозъци

Заснемане

С изключително остро изявление излезе бившият премиер Симеон Сакскобургготски след запитвания защо тази година не е присъствал на възпоменателната церемония за годишнината от спасяването на българските евреи. Той изразява възмущението си от това, че не е било споменато името на неговия баща – цар Борис III.

Отбелязвайки, че прощава „това невежество”, бившият премиер заявява: „С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци”.

„Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на Царя? При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за девалвация на настоящата ценностна система”, категоричен е Сакскобургготски.

И допълва: „През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ