От 1 април стартова заплата от 1150 лева за шофьорите в градския транспорт

Йорданка-Фандъкова-1-1280x988

От 1 април шофьорите и ватманите в столичния градски транспорт ще получат 1150 лева стартова заплата, като преди това възнгаражденията на водачите от „Столичен автотранспорт“ ще се изравнят с тези на колегите им от „Столичен елетротрансппорт“.

С новото 10-процентово увеличение на заплатите средната брутна заплата на водачите в столичния градски транспорт ще стане около 1800 лева, без в сумата да влизат средствата, които те получават за извънреден труд. Тези извънредни мерки за справяне на проблема с недостига на водачи в градския транспорт, обяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Те трябва да бъдат гласувани от общинските съветници още на сесията в четвъртък. Още се предвиждат подобряване на условията на труд, изграждане на още толетни за шофьорите и ремонт на общежитие, с което общината се надява да привлече шофьори на градския транспорт от други градове в страната.

Фандъкова обясни, че целта на мерките е, както да задържи водачите, които в момента работят в градския транспорт, така и да привлече нови. В момента в двете общински транспортни фирми не достигат общо 251 ватмани и шофьори, или около 13%.

Извънредният труд в електротранспорта през януари е бил средно 28,7 часа, а през февруари – до 23 часа. В автотранспорта данните са 28,4 часа за януари, а за февруари 25,6 часа.

„Винаги съм била достатъчно отговорна да не се поддавам на популизъм. Популизмът е изключително вреден, защото той не цели да подобри условията за хората, а цели краткосрочни политически дивиденти във връзка с предстоящите избори. Надявам се, че безотговорното поведение на опозицията и специално на БСП по темата няма да продължи“, заяви Фандъкова.

Тя беше категорична, че при никакви обстоятелства няма да допусне фалит на общинските транспортни дружества или спиране на изпълнието на бюджета на София.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ