Само в 7DniBulgaria.bg

От последните минути: ГЕРБ даде на заден за дълговете на вероизповеданията – не ги опрощават, а само ги разсрочват

Заснемане

Депутатите от ГЕРБ излязоха с извънредно важно съобщение за опростените дългове на вероизповеданията. През последните дни и месеци имаше една основна цел на закона и тя беше да се ограничи външното финансиране за вероизповеданията. това се прави като практика във всички европейски държави. На КСНС през 2017 и 2018 г. тази тема беше част от заседанията. Тогава се обединихме, че трябва да се приеме закон за вероизповеданията и да се ограничи възможността някой друг да плаща заплатите им. Затова предприехме този подход. Видяхме, че има много спекулации покрай опрощаване на задълженията. Видяхме, че темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания, а се говори само за мюфтийството, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Искам да заявя, че никой няма договорка, нито има извиване на ръце от страна на ДПС. Ние сме положили с Карадайъ подписи, за да се знае, че всички вероизповедания ще имат опростени задължения, допълни Цветанов.

Искам да кажа на всички политически сили, които се изказват, да си припомнят протоколното решение между България и Турция за това как България ще приема дарения от Турция и как дирекцията по вероизповеданията ще опрощава мита. Искам да споделя, че всяка една държава поддържа своите малцинства или религиите по света. Ние не правими зключение и предоставяме около 2 милиона лева за всички български църки, които са към православната църква по света, посочи той.

Правим предложение между първо и второ четене за отсрочване на задълженията, натрупани към края на 2018 г., а не амнистиране, подчерта той. И допълни, че срокът на разсрочване ще бъде уточнен допълнително.

Ние много ясно показваме, че търсим вариант за решение. Надяваме се да получим подкрепа от другите политически сили. И днес мога да заявя, че тези пари, ако бъдат опростени, всяко вероизповедание щеше да започне на чисто. И всяко вероизповедание щеше да може да си изплати възнагражденията от субсидиите. Имамите не могат да получат сега заплатите си, защото сметките им са запорирани, заяви Цветанов.

Той благодари на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като без неговата подкрепа нямало да се стигне дотук.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ