Психичноболен подпали блок, десетки семейства оцеляха по чудо

варна пожар6

23-годишно момче с психични проблеми подпали цял жилищен блок в Кюстендил. По чудо десетки семейства се разминаха само с уплаха, опушени стени и адска миризма.

Инцидентът възникна във вторник малко след 20 часа, когато пламва електрическото табло и цялото стълбище на блок №2, намиращ се на улица „Демокрация“, на пъпа на Кюстендил. По това време всички обитатели на блока били в домовете си, когато усетили адска миризма. „Някой от съседите е подал сигнал на тел.112. Не ни се мисли какво можеше да стане. Целият блок е газифициран. Всичко можеше да избухне“, коментира за Монитор възрастна жена, живееща в същата жилищна сграда.

Тя разказва, че най-вероятно причината за пожара е опит за кражба на ток от страна на 23-годишния Иван Цветков. „Това момче живее само в апартамент на първия етаж. Миналата седмица го бяха хванали отново да краде ток. Когато пристигнаха криминалистите казаха, че имало някакви поставени жици, които най-вероятно са негово дело“, обяснява притеснена кюстендилка, пожелала анонимност от страх за живота си.

Иван Цветков неведнъж заплашвал съседите си със саморазправа. На няколко пъти те пускали и сигнали до институциите, но без резултат.

„Това момче живее при нечовешки условия. През зимата се отоплява на ютия и на готварска печка. Да не говорим, че слагаше клечки от кибрит в ключалките на вратите, само и само да ни създава проблеми. Просто вече не се издържа. Заплашва ни постоянно. Преди време е настаняван за лечение, но после пак е пуснат да се прибере. Трябва ли да стане някоя трагедия, да изгорим като пилци, за да се вземат някакви мерки“, гневяха се кюстендилци.

В продължение на едно денонощие десетки семейства, сред които възрастни хора и малки деца, са останали на тъмно и студено заради липсата на електричество. Не е ясно и кога ще бъде пуснат тока с оглед на изцяло унищоженото електрическо табло.

„Настояваме държавата да се намеси. Оказва се, че не се полагат необходимите грижи за психично болните и те са на свобода. В близост до всички нас и опасни за обществото. Трябва ли да се стигне до някоя трагедия, за да бъде настанено за лечение това момче, което видимо не е добре психически и създава редица проблеми на всички нас“, твърдят още кюстендилци.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ