Шефът на петролната и газова асоциация разкри ще скочат ли цените на горивата и къде е най-големият проблем с новите касови бележки

Горива, петрол

Има около 118 складове за горива в страната. И сега, въпреки че някои складове се амортизираха, складовите наличности са големи. Това заяви пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

„По-евтината мярка за държавата, вместо да прави държавни складове, е да отвори възможността фирмите да си съхраняват в складове в чужбина горивото. Сключват се споразумения между държавите и така нашата страна не трябва да прави инвестиции в нови складове“, обясни той.

„Държавата е добре дошла, ако иска да създава нови складове за горива. Преди време тя си продаде складовете“, разкри Делчев и добави: „Това е много сериозна инвестиция. Говорим за десетки милиони за един склад, инвестицията е огромна. Между 5 хиляди тона и над 100 хиляди тона може да се съхранява в един такъв склад.“

Шефът на Българската увери, че данъчните складовете не влияят на цените на горивата. „Съхраняването на горива в складовете е стотинки на хиляда литра. Цената на суровия петрол е основаната за цената на горивата. Не очакваме цената на горивата да се увеличи в следващите месеци, ако така върви цената на суровия петрол“, каза още Андрей Дейчев.

Той призна и за огромния проблем с касовите бележки, които трябва да разбиват цената на горивата. „Проблемът в касовите бележки е въпросът за покупната цена. В един и същи момент в резервоара на една бензиностанция има горива от 3-4 партиди, които са с ралични цени“, сподели експертът.

„Многократно говорихме с правителството за невъзможността да изпълним изискванията за касовите бележки. Или бензиностанциите трябва да затворят или трябва да работят, но да нарушават закона“, заключи той.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ