Слагат електронни гривни на 250 осъдени съвсем скоро

цецка цачева

Съвсем скоро 250 осъдени затворници, които работят на външни обекти, хора под домашемн арест и осъдени на пробация, може да се сдобият с електронни гривни.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева в парламента. Тя бе изслушана от народните представители по темата за подобряване на условията в затворите.

Министър Цачева подчерта, че 198 служители вече са обучени, че обществената поръчка за електронните гривни също е факт и вече са на финала на проекта.

Цачева обаче призна, че броят на устройствата е недостатъчен, тъй като близо 8000 са лишените от свобода у нас.

Друга тема, която министърката коментира, бе в отговор на въпрос от народния представител от „Обединени патриоти“ и заместник-шеф на правната комисия Христиан Митев. Той я попита докъде е стигнал проектът за изграждане на нов затвор в София, за който по Норвежкия финансов механизъм са осигурени 32 милиона лева.

Министър Цачева обясни, че проектът има две линии на развитие – едната е да се осигури изграждането на нов учебен център за служителите в местата за лишаване от свобода с капацитет 100 души, а другата – изграждането на нов корпус на затвор, който да побира 400 лишени от свобода.

Първо се обмисляло новият корпус да е близо до затвора в Кремиковци. Оказало се обаче, че там няма изградена инфраструктура. Като втори вариант се коментирало да е близо до затворническото общежитие в Казичане.

Министър Цачева се обърнала и към министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната дали не може те да предоставят свободни терени. Двамата й колеги откликнали. „В момента сме на етап обсъждане, но въпросът е в дневния ни ред“, каза още министър Цачева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ