Цвета, оставила след себе си шест трупа на АМ „Тракия“, го закъса!

автобус тракия катастрофа

Окръжната прокуратура в София внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 30-годишната плевенчанка Цвета Таскова за предизвиканата от нея катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“, довела до смъртта на шестима души и причиняване на телесни повреди с различна тежест на над 20 пътници. Предвиденото в Наказателния кодекс наказание е от 3 до 15 години затвор. Това съобщиха от държавното обвинение.

Тежкият инцидент стана на 13 април 2018 г. Тогава Цвета Таскова, правоспособен водач от 2009 г. и с едно наложено наказание за извършено нарушение, управлявала лек автомобил „Рено“ от Пловдив към София. В района на 28-ия километър Таскова застигнала движещ се пред нея автобус „Мерцедес“, собственост на „Юнион Ивкони“, пътуващ по линия Бургас-София.

Жената предприела маневра „изпреварване“, като ускорила скоростта. В момента, когато се изравнила с автобуса, Таскова забелязала, че колата й се отклонила твърде много вляво и застрашително се доближила до металната мантинела, разделяща двупосочното движение по магистралата. При това, обвиняемата рязко завила вдясно към автобуса и веднага отново завила волана вляво, за да предотврати удар с него. Изплашена, водачката направила трета маневра обратно вдясно, при което автомобилът й започнал да се клати и ударил с предната дясна част автобуса.

Последвало приплъзване на реното и достигането му до предната ос на автобуса. Предната дясна гума на колата се вклинила в предния ляв калник на автобуса. Външната част на дясната гума на лекия автомобил била срязана и блокирана в калника на „Мерцедес“. По този начин гумата на лекия автомобил променила посоката на движение на автобуса вдясно. Водачът му нямал никаква възможност да я промени и въпреки задействаните от него спирачки и опита да завие наляво, продължил да се движи вдясно.

„Мерцедес“-ът преминал косо през „аварийната“ лента и банкета и с челната си дясна част навлязъл във водосточна канавка. Автобусът се наклонил вдясно, при което лекият автомобил се откачил от него. При накланянето на автобуса, дясната му страна опряла в земята. В това положение, триейки се в земята, продължило движението му напред около 20-30 метра.

След инцидента, Цвета Таскова излязла от автомобила си и незабавно се обадила на тел. 112. Жената се насочила към пострадалите, за да им помага с каквото може, предоставяйки телефон и вода. Вследствие на предизвиканото от нея пътно-транспортно произшествие обаче е настъпила смъртта на шестима пътници, които след като счупили страничните стъкла с телата си, били притиснати между автобуса и земята.

При изпадането от седалките, вследствие обръщането на автобуса надясно, били причинени средни телесни повреди на 17 души. Останалите пътници получили леки наранявания.

Според заключението на назначената по делото автотехническа експертиза непосредствено преди катастрофата, автобусът и колата на обвиняемата са били изправни. Автобусът се движел със скорост 120 км/ч., а лекият автомобил със 100 км/ч.

Причините за настъпване на тежкия пътен инцидент са субективните действия на плевенчанката, която по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично място между двете превозни средства. За нея ударът е бил предотвратим, ако бе осигурила минимална странична дистанция от минимум 1,16 метра, докато за водача на автобуса той е бил неминуем.

Очаква се Софийският окръжен съд да насрочи дата за делото.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ