Тревожно: Все повече деца стават престъпници, посягат и към наркотиците!

Полиция

Тревожен ръст на престъпленията, свързани с наркотици и извършени от деца. Последният доклад на МВР показва 20% ръст на този тип престъпления. В тази графа влизат и много деца, хванати да пласират дрога. Расте и броят на децата под 14 години, които прекрачват закона.

През 2017 година са 1595, а през 2018 година – 1685. Това на практика означава 100 деца повече в конфликт със закона. Общият брой на децата, задържани за извършено престъпление миналата година, е близо 6000. В тази графа попадат и кражбите, хулиганските прояви, но най- съществен остава ръстът именно при престъпленията свързани с наркотици.

Като млад Желяз Турлаков има челен сблъсък с дрогата, но се спасява. Днес е клиничен терапевт и част от общност, която се бори с наркотиците. Обиколил с колегите си около 50 училища в България. Тайните им анкети показали, че 40% от децата са пробвали трева. Около 20-25% – амфетамини. Желяз Турлаков писал до премиера Бойко Борисов с искане за промяна в правилата.

„Аз мисля, че най-правилното нещо в създадената ситуация е да се въведат тестове в училищата. Нещо, за което говоря повече от 10 години и мисля, че е дошло времето”, обясни той пред Нова телевизия.

В сектор „Наркотици“ в Националната полиция смятат, че тестовете за наркотици в училище, няма да решат проблема. „Високият процент в нашата статистика се дължи изцяло на нашата денонощна борба в противодействие. Ние денонощно се стараем да намерим тези лица, които са минали по лошия път, да ги заловим, да ги профилактираме и да им покажем с диалог, че това е грешният път”, уточни Бисер Иванов.

За да е успешна тази битка обаче родителите трябва да се научат да виждат знаците, че децата им тръгват по пътя на дрогата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ