Ужасяваща съдба: Сляпата баба Йова остана без дом и спестявания! Дарила ги на лекарка, а тя я измамила

Пенсионер

Сега баба Йова твърди, че е измамена и оспорва дарението

„Нямам дом, нямам пари – всичко ми взеха. И заделените пари за погребение ми заминаха. Даже дрехите на гърба ми не са мои“, изплаква Йова Атанасова от ловешкото село Казачево.

82-годишната старица е убедена, че с измама са присвоени къщата и спестяванията й от 13 хил. лева. Като виновници за нерадостната си съдба тя сочи рентгеноложката в троянската болница д-р Жанета Кушева и нейния съпруг, оставили я на улицата немила-недрага. Убедена е, че са се възползвали от безпомощното й състояние, за да я ограбят.

Бабата разказва, че 30 години работила на колетно гише в пощата в Троян. Грамотна е, но страдала от глаукома, която с годините прогресирала – сега е напълно сляпа и зависима от хорската милост. Случило се така, че нямала деца, не й останали и близки – само деверът й Павел бил насреща, сега той я приютил.

Всичко започнало в края на миналия декември, когато внезапно мъжът на пенсонерката Милчо починал от спукана язва.

„Бях много отчаяна и затова с радост приех помощта на семейството на Жана, те са ми съседи. Не бяха минали и 40 дни от смъртта на дядото, когато тя ми каза, че ще направят за мен най-доброто“, започва разказа си баба Йова.

Обяснили й, че ще отидат при нотариус и тя ще направи дарение. За гледане срещу този жест не станало и дума. Изготвили необходимите документи, незрящата жена слагала палец вместо подпис, нотариусът ги заверил и нещата приключили.

Сетне в дома й се настанила свекървата на докторката – така предполага баба Йова. Тя драговолно решила да отстъпи всички удобства от двуетажната къща и да ползва само две стаички. В началото се отнасяли към нея добре, но било за кратко. Неусетно животът й се превърнал в ад.

Твърди, че не получавала храна, не й давали и лекарства, тормозът бил непоносим. Познатата обстановка, в която сляпата старица можела да се ориентира, се променила. Стаите били заключени, вещите й също – заобикалящата я средата станала враждебна. Единственото същество, което й се радвало и я обичало, било кучето.

„За него най ми е мъчно“, изрича несретната и сълзите рукват от замъглените й очи. Ридаейки допълва, че била жалостива и към хора, и към животни, но такава жестока жена като гледачката си не познавала. Не съзирала никакъв изход, искало й се да легне в снега при кучето и там да умре.

Отчаянието й се подсилвало от убеждението, че новите собственици на дома й искат по-скоро да се оттърват от нея. Твърди, че й дали вино и още след първата глътка получила главоболие. Подир това не посмяла повече да опита напитката, но я запазила като доказателство.

Изплашена за живота си вече не смеела да стои вкъщи, излизала и бродела навън с часове. Накрая решила да се спасява както може.

„Похлопа у дома през нощта“, разказва също през сълзи милостивата съседка Радка Илиева, у която баба Йова отишла най-напред. Преди това тя й се жалвала, че са я оставили без лекарства.

„Сърцето ми се късаше като я гледах, но то дарението вече беше направено. Тогава накарах дъщеря си, която е завършила право, да пише където трябва, уведомихме кмета и кварталния полицай“, разказва Радка.

Баба Йова напуснала дома, в който преминал животът й, само с дрехите на гърба си. Прибрал я братът на мъжа й Павел – той и жена му Тодора се грижат за нея.

„Много добре ме гледат, във всичко ми угаждат“, благодарна е старицата. Но не казва защо не се е обърнала към тях, защо е решила на чужди хора да дари жилището си.

Тодора признава, че й е много трудно да обгрижва баба Йова, тъй като самата тя е възрастна, съпругът й също е болен и трудноподвижен – с патерици е. И дъщеря им има сериозен здравословен проблем. Върху нея пада тежестта за обработката на градината и отглеждането на животните, които имат.

„Не можем да я оставим на улицата, човек е. Че то и с животно не се постъпва така“, казва жената.

В нотариалния акт за дарение е написано: „Дарената Жанета Георгиева Кушева заяви, че е съгласна и приема с благодарност, направеното в нейна полза дарение на идеална част от недвижим имот“.

„Е как няма да е доволна – цяла къща е това“, възмущава се Павел, който е наел адвокат, за да оспори осъществяването на дарението. Чуди се как лекарката, положила Хипократова клетва, не се е посвенила да склони сляпата баба да й даде пълномощни, от които се възползвала, за да вземе дома и спестяванията й.

Всички жители на Казачево вече знаят за нещастието, сполетяло съселянката им. И друго са научили: че в хода на процедурата по прехвърляне на имота са извадени документи от кметството, поискани от Жанета Кушева без знанието на кмета.

„Издала ги секретарката в мое отсъствие, но щом няма моя подпис – това е невалидно“, казва кметът Иван Диков.

Баба Йова не знае как ще живее занапред. Крепи я само добрината на хората.

„Аз на никого лошо не съм направила. Защо ме налегна туй чудо“, хлипа клетницата. Съседката Радка, деверът Павел и жена му се надяват, че все пак човещината ще заговори у Жанета и тя сама ще се откаже от дарението.

Историята на баба Йова е покъртителна от човешка гледна точка. Но дали се касае за измама – това праворазвателните органи трябва да решат, коментира юрист, запознат с казуса.

По време на срещата ни с баба Йова д-р Кушева беше на работа и не бе открита за коментар. Преди това пред централните телевизии обаче тя не отрече, че е получила дарение от старицата.

Източник: 24часа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ