Елена Йончева разкри защо е предпочетена пред Сергей Станишев!

елена йончева 2.jpg

Разликата между гласовете, които спечелих аз и тези на господин Станишев, е наистина много малка. Разбирам защо хората ме подкрепиха. Защото на всички им писна от тази корупция, от този грабеж и се надяват, че европейските институции, че ще намерят този механизъм, с който да се пребори всичко това. Това заяви пред БНТ избраната за водач на евролистата на БСП Елена Йончева. Познатият рефрен, който преди час бе изказан от лидерката на БСП Корнелия Нинова, бе повторен и в студиото на телевизията-майка.

„80% от българите считат, че еврофондовете се печелят от тесен кръг, който е твърде близък до досегашната власт. Срещу 2/3 от финансовите институции, подали сигнали за корупция по високите етажи на властта от видни политически личности, не е предприето никакви действия“, цитира Йончева доклад на ЕК.

„Българинът, както и левицата, вярват в европейските институции. Проблемът е, че възниква евроскептицизъм. първата причина – липсата на справедливост. българинът е с отнето достойнство. Той разбира, че не може да разчита на българските институции, защото те са корумпирани… Второ – неслучайно всички се надяват на новия европейски прокурор. Дали това ще бъде господин Бонер или госпожа Кювеши, че те ще обърнат внимание на България“, заяви Йончева.

Тя се „изрепчи“ на тв водещия Емил Кошлуков, заявявайки му: „Това е от доклад да Еврокомисията, не ме чувате“.

На въпрос дали е готова да се оттегли от първото място в полза на Сергей Станишев, тя заяви: „Вчера имаше много тежък дебат. Но това, че социалистите имат различни мнения, това са аргументирани мнения. Това не беше „фалшив избор“. Говорете с господин Мерджанов за неговите аргументи, аз не знам кои са. Не е нормално обаче, както е в ГЕРБ, един лидер да се избира с 99% от гласовете. Лично аз смятам, че Станишев е един от най-успешните европейски политици. Той и Ирина Бокова са българските политици, заемали най-високи европейски позиции. А изборът вчера бе обективно решение. Аз имам 266, Станишев има 230 гласа. Това е демократичен процес. Няма авторитаризъм! Има различни мнения, но е факт, че самото гласуване беше тайно, така че са спазени всички основи за едно демократично гласуване“.

Елена Йончева изтъкна, че всяка държава в рамките на европейската сигурност трябва да защитава своите интереси. „Само през януари месец няколко завода се преместиха в Румъния. От България изтичат мозъци… За 10 години ние стигнахме дъното на всяка европейска класация. Нашият глас в Европа трябва да се чува много силно. В България трябва да има революция на доходите. Ние ще се борим за силна социална Европа“, заяви Йончева.

Според нея „ГЕРБ е групировка, която вече 10 години управлява България“. Йончева отново забоде нос в доклада на ЕК за България и изрецитира: „40% от българите се намират на прага на бедността. Кажете, това стабилност ли е?“, попита тя.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ