Георги Марков тресе държавата: Йончева е нелегитимна – не е избрана машинно, Орбан няма да остане политически сирак

Георги Марков

Елена Йончева ще е водач на листата на БСП на предстоящите европейски избори. Личната кандидатура на Корнелия Нинова спечели само с 20 гласа разлика срещу тази на Сергей Станишев, а това буквално разцепи социалистите. В Европа пък ЕНП ще гласува утре дали партията на Виктор Орбан ще бъде изключена от нейните редици.

По актуалните теми с предстоящия вот за европейски парламент, говори депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. С него разговаря колегата Ивайло Атанасов:

– Г-н Марков, голям скандал разтресе столетницата с оглед на двубоя на водач на листата им за европейските избори Йончева-Станишев. Какво е вашето мнение?

– БСП напусна парламента, защото нямало да се гласува машинно на евровота на 26 май и нямало гаранции за неговата честност. Аз считам, че БСП трябваше да даде пример за машинно гласуване на своя висок форум и при толкова оспорвана битка между Йончева и Станишев. Това обаче не се случи и според мен тя е нелегитимна, защото не е избрана машинно. Няма как, когато ГЕРБ печели изборите те да са нелегитимни, защото е нямало машинно гласуване, а когато ги печелят Радев и Йончева те да са редовни без машинно гласуване. ГЕРБ и да искаше не можеше да попречи на социалистите да гласуват на своя форум машинно. Да си бяха внесли машини и да бяха гласували.

На фона на умиращата социалистическа идея в Европа, нашите социалисти сътвориха истинско шоу, достойно за песента на „Куин“ „Show must go one“. Нашите социалисти се оказаха голям ербап. Вижте – във Франция починаха, в Германия и Италия са гроги, в Полша са извън парламента, в Чехия са пети, а у нас те проведоха битка на „световно ниво“ – шефът на ПЕС Сергей Станишев се сблъска с вицепрезидента на Световния социалистически интернационал Корнелия Нинова – тя е заместник на Папандреу.

ЕНП трябва да направи алея на славата на Борисов, че на 26 май той ще победи едновременно лидера на ПЕС и вицепрезидента на Световния социалистически интернационал.

По същество, Нинова си върна за грубия натиск, на който бе безпрецедентно подложена за Истанбулската конвенция. Да не забравяме какви заплахи имаше, в това число и от Франс Тимерманс за изключване от ПЕС и кървавото писмо на една кака от Унгария, шеф на ПЕС-жени – тя се казва Зита и ако се разхожда из Будапеща, никой няма да я познае. Обективността налага да кажем, че Нинова зае християнска и национално отговорна позиция по Истанбулската конвенция и не се подаде на натиск.

– Мислите ли, че г-жа Йончева ще разшири базата на БСП като обществена подкрепа извън твърдия червен електорат?

– Йончева не разполага с политическа харизма. Тя беше един уважаван телевизионен военен репортер. Като политик се опитва да бъде разследващ депутат, но всъщност е и разследван депутат. Самият факт, че заяви, че ще подкрепи за главен европейски прокурор на ЕС печално известната Лаура Кьовеши, е показателен за политическото ѝ  безхаберие. Явно госпожата не знае, че не другарски, не народен, не военен съд, който ликвидира Чаушеску, а Конституционният съд на Румъния буквално разжалва Кьовеши за тежка злоупотреба с власт и изпълняване на политически поръчки. Тя беше уволнена с указ на президента на Румъния. Е как при това положение да бъде легитимен прокурор на Европа?

Йончева ще се опита да превърне евровота в мач от вътрешното първенство. Ще дрънка изтъркания лаф, че ГЕРБ е групировка. Само че отказва да признае, че през 2018 г. шефът на групировката Борисов прие 28 плюс шест премиери на Европа – нещо неслучило се в историята на Стария континент! Прие китайския премиер плюс още 16 премиера от Европа, създаде Балканска четворка, прие шефа на МОК, а тази година и премиера на Русия. Е кой от премиерите на БСП в 100-годишната история е имал подобен успех? Е, можеш да мразиш Борисов и си е твое право, но ако си истински българин, с ръка на сърцето трябва да признаеш международните му успехи.

Йончева много говори за последните 10 години и за грабежа, който ГЕРБ е направил. Само че гласът на народа е по-силен от гласа на Йончева, защото е глас Божи. Този глас четири пъти избира Борисов в рамките на последните 10 години на парламентарни избори. Йончева много говори за последните 10 години на прехода, но не казва нищо за първите 10, когато нейната партия доведе България до две национални катастрофи. Социалистите бяха на два пъти изгонени от българския народ – първият път по времето на Луканов чрез национална политически стачка, защото нямаше хляб, сирене, захар, лекарства, аспирин, памук и бензин. Вторият път изгониха правителството на Виденов с безпрецедентно подпалване на парламента, заради това, че фалира банките и ни направи доходите от 3 долара. Йончева не говори и за вторите 10 години на прехода, когато по времето на печално известната Тройна коалиция на г-н Станишев се разпределяха порции, а от видеоклипа на г-н Доган стана ясно, че са се правили и яки обръчи от фирми.

Надявам се уважаемият г-н Цветанов да направи един видеоклип, като в лявата страна на екрана се виждат умиращите по опашки хора от времето на Лукановата БСП зима, паниката при фалита на банките по времето на Виденовата зима и т.н., а в дясната част на екрана всичко, което сътвори ГЕРБ – магистрали, мостове, спортни зали, реновирани театри, булевард „Витоша“, метро и още, и още, и още, та и европредседателството.

– Смятате ли, че след избора на Елена Йончева за водач на листата на БСП, която може да разшири кръга на избиратели и не е член на партията, ГЕРБ също не трябва да излъчи такъв надпартиен кандидат за водач на своята листа?

– Крайно е претенциозно аз да давам акъл на ГЕРБ кой да им води евролистата предвид факта, че те са партия перманентен победител и разполагат с най-добрия изборджия в България Цветан Цветанов. Аз съм човек от гражданската квота. Все пак няма да избягам от въпроса. Считам, че Мария Габриел беше идеалният вариант за водач на листа, който би могъл да води чудесен дебат със Сергей Станишев. Дебатът щеше да бъде интелигентен, възпитан, по брюкселски.

Но предвид на факта, че Станишев няма да е вече водач на листата, а ще е Йончева, както вече казах – и това Йончева не го крие, битката ще е на българския терен, за българската политика – ще управлява ли ГЕРБ за в бъдеще или не. Дебатът с Йончева ще е джаста-праста. Тя открито призовава да ометеме ГЕРБ. Следователно, според мен, повтарям – без да се опитвам да се мешам, защото не ми е работа – аз един път се обадих за президентските избори, не мепослушаха и станах пишман после, ГЕРБ трябва да търси човек, който да може да влезе добре с Йончева в дебат, който е неизбежен, за вътрешната политика в страната, а именно – какво БСП не направи за 30 години и какво ГЕРБ за тия 30 години. БСП гледа на европейските избори като на предварителни парламентарни избори.

– А бихте ли казали едно-две имена?

– Най-добре срещу Йончева би излязъл моят приятел Антон Тодоров. Само че той беше похарчен и излезе от парламента. Аз съм чист пред съвестта си, че гласувах против неговата оставка. От другите възможни лица се сещам за Лили Павлова. Тя проведе чудесно европредседателство и е на „ти“ с целия европейски елит. Вън от това тя е не по-малко устата от Йончева, а и познава чудесно вътрешната политика в страната и постигнатото от ГЕРБ. Но пак казвам – това си е работа на ГЕРБ.

– Стар седесар сте и единствен в ГЕРБ се депутат на СДС от Великото Народно събрание. Как ще коментирате писмото на Жозеф Дол да се направи широк фронт на АНП на партиите в България?

– Французите са известни с чувството си за хумор. Спомням си филмите с Фернандел и Луи дьо Финес. Г-н Дол не прави изключение и има чувство за хумор макар, че във Франция в момента не е весело. Разгромиха дори известния ресторант „Фоке“ в Париж, в който отсяда и великият Ален Делон. Изявлението на г-н Дол го приемам като шега. Колкото и да е добряк, колкото и да е великодушен и колкото и да е лоялен на ЕНП Бойко Борисов, не го виждам в единен фронт с партията на „бай хуй“, наречена ДСБ. Тази партия на „бай хуй“ гласува вот на недоверие, заедно с комунистите, срещу първото правителство на Борисов. Партията „бай хуй“-ДСБ уби СДС, а сега трябвало да бъде в един фронт с убитото СДС. Г-н Дол следва да се коригира и като разбере, че има такава партия „бай хуй“-ДСБ, която публично нарича така премиера от ЕНП, да ги изхвърли от ЕНП.

– А какво ще кажете за Румен Христов и неговата готовност да влезе в единен фронт с ГЕРБ и посланието му до Жозеф Дол?

– Румен го уважавам. Той е добро момче и седесарче. Беше заместник-министър на земеделието в първото ни правителство на Филип Димитров. В СДС го доведе земеделецът-петковист и мой приятел Георги Петров.

Направи ми впечатление, че в писмото до Дол, Румен Христов говори за борба с популистите, а не за борба със социалистите. Трябва ясно да дешифрира кои са популистите в Европа и в България. Защото според ПЕС и г-н Станишев, както и според ДПС, популистите в България са „Обединени патриоти“. Моля го да не се бори срещу тях, защото те са наш коалиционен партньор и си имат достатъчно вътрешни проблеми. Освен това ще му напомня, че Симеонов, Каракачанов и Сидеров, взеха исторически отговорни позиции по въпроси, които ще имат за десетилетия значение за България – ясно се обявиха срещу Истанбулската конвенция, ясно се обявиха срещу пакта на ООН за миграцията и ясно се определиха срещу евроинквизицията срещу Унгария, организирана от лобито на Сорос в ЕП от 226 души.

Що се касае до Европа, Христов също трябва да каже кои са популистите, тъй като според г-н Станишев и ПЕС, това е основно Виктор Орбан. Станишев говори, че ПЕС трябва да се бори срещу орбанизацията на Европа, като че ли е лошо това, което става в Унгария – да не се изнасилват малолетни, да няма клане на християни от мюсюлмани, като ли че е лошо страната да е най-сигурна, да пази добре външната граница на Европа, да прави безупречна икономическа и социална политика. Затова го моля да не се бори с Орбан наред и с друго, че и не отива на това СДС, доколкото още СДС съществува. Защото като заместник-председател на ЕНП, Орбан два пъти е идвал да подкрепя СДС – единият път по времето на Иван Костов заедно с Мартенс и второ лично по времето на Надежда Михайлова. Да не говорим, че е единственият автентичен борец срещу комунизма от сегашните европейски лидери, премиери и президенти. Той направи партия за борба с комунизма през 1988 г., когато у нас дори и не се говореше за перестройка.

Искам читателите на ПИК да знаят, а чрез агенцията и г-н Христов, че вчера външните министри на Полша, Италия и Унгария разкриха секретен документ на правната комисия на ЕС, в който се настоява чрез юридическа какафония, световният пакт за миграцията на ООН да стане задължителен за страните-членки на ЕС. Ще стане очевидно голям скандал. Христов да се бори срещу това безумие, защото да се говори, че миграцията е двигател на развитието на Европа до 2030 г., когато в Европа тържествува миграцията на ножа, е безсрамие. Справка: Берлин, Кьолн, Кандел, Кьотен, Кемниц, Фрайбург, Нюрнберг – и това само в Германия.

Пожелавам на Румен Христов, доколкото има сили, в този единен фронт да се бори срещу явлението Тимерманс, който иска да стане председател на ЕК от ПЕС, а в момента е неин заместник-председател. Той носи изключителна вина за миграцията на ножа, за разпространяване на джендър идеологията, упражняваше определен натиск за приемането ѝ в България, той е за пакта на ООН за миграцията, той е ревностен защитник и адвокат на Джордж Сорос и непрекъснато ни внушава, че трябва да свикнем с многообразието. Под многообразие той разбира не мама и татко, а родител 1 и родител 2, не дядо Коледа, а дядо Мраз, не Коледни празници, а зимни празници и т.н. Срещу това да се бори Христов.

– Утре ще се разгледа и казусът Орбан в ЕНП. Ще бъде ли партията ФИДЕС изключена от ЕНП?

– Доколкото съм запознат с процедурите, утре ще има някакъв дебат, но гласуването ще е в съвсем друг формат. ОРБАН ДА НЕ ГО МИСЛИМ – НЯМА ДА ОСТАНЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИРАК. Трябва да поясня, че поради голямата криза на традиционните партии в Европа, силно падна и тежестта на двата политически интернационала ПЕС и ЕНП. Мое лично мнение, с което не ангажирам ГЕРБ е, че в реториката, между двете формации няма почти никаква разлика. В момента даже в някои страни те си управляват гушнати, както в Германия десетилетия наред.

Това, което искам да кажа пред ПИК е, че е много времето, в което в Европа ще се създаде нов десен християнски и анти ислямистки алианс. Вероятно той няма да е формален като структура, по подобие на ЕНП и ПЕС. Той ще е по-скоро подобие на Вишеградската четворка, която е неформална. Тя беше създадена от великите Хавел, Валенса и Антал, но си действа неформално. По някои въпроси има различие между страните. Например Словакия не признава Косово, другите три го признават, Словакия прие еврото, другите три не го приемат, но когато става дума за национален суверенитет, национална сигурност, етническа хомогенност на страните, утвърждаването на християнството, не на исляма и не на квотите, вишеградците са единни.

– Кого виждате в този алианс?

– Той вече е почти готов. В него виждам управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ на г-н Качински, управляващата партия в Италия „Северна лига“ на г-н Салвини и по-малката и сестринска партия на Джордже Мелони, тук виждам „Партията на свободата“, която също управлява в Австрия на г-н Щрахе, „Партията на свободата“ в Холандия на Вилдерс, която е втора, разбира се партията на г-жа льо Пен във Франция, която е на път да спечели изборите и може би партията на Виктор Орбан ФИДЕС. На Орбан му отива да бъде в такъв интернационал, защото е борец за християнска Европа, борец срещу комунизма, борец за демокрация, а не наследник на демокрацията. Според мен, тук ще гравитират и много нови формации, като тази на „Вокс“ в Испания, като шведските демократи и особено е важно е да спомена „Алтернатива за Германия“, която със сигурност ще влезе в ЕП.

– Френският посланик заяви в българските медии, че тези избори ще бъдат най-драматичните евроизбори. Съгласен ли сте с това?

– Те, че ще бъдат драматични, ще бъдат, особено във Франция, където звездата на Макрон залязва преди да е изгряла. Според мен, истинските драматични избори ще са през 2024 г. След пет години за първи път ще бъдем свидетели на опита ислямски партии да влязат в ЕП. Белгия ще е първата, която ще се пробва.

За България обаче изборите ще са особено драматични, защото годината е юбилейна – 30 години от онзи 14 декември 1989 г., когато хиляди софиянци подкрепиха студентското шествие на Емил Кошлуков и накрая свалиха член 1 от Живковата конституция. За малко танковете щяха да дойдат. Въпрос на чест за България и тази чест се пада на ГЕРБ, социалистите да бъдат победени в тази юбилейна година, защото БСП направи големи бели на българския преход спъвайки го още в зародиш. България загуби 90-те години в битката комунизъм или демокрация. Радостно е поне, че демокрацията победи.


One comment

  • Мирела Стоянова

    19.03.2019 at 13:41

    Йончева има лошо настояще, но Антон Тодоров има лошо минало– ще го подхванат с издадените от него книги. Лиляна Павлова също е оцапана от разни фалшиви сайтове- приписват ѝ думи срещу хората- пенсионери и бедни слоеве.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ