Задържаха кръстника на българската мафия в Испания!

Полиция

Топкриминалистът Хосе Антонио Васкес разбива бандата

130 млн. евро глоба за членовете на бандата

Наркобаронът Иван Тодоров и аверите му задържани с 50 килограма кокаин

40 милиона евро глоба и 13 години престой зад решетките грози сочения за кръстник на БГ мафията в Испания Иван Тодоров, научи „България Днес“.

Той е обвинен за шеф на банда за трафик на дрога от Галисия към България. На подсъдимата скамейка заедно с 43-годишния Тодоров са още трима българи. За тях испанската прокуратура е поискала по 10 г. затвор и глоба от по 30 милиона евро.

Разследването срещу бандата на Иван Тодоров започва на 24 февруари 2013 година в Сантяго. Тогава патрулиращ служител на Националната полиция забелязва съмнителен камион с чешка регистрационна табела. Униформеният решава да организира претърсване на тира заради подозрение, че е възможно в него да се превозват наркотици.

Местните ченгета знаят, че камионите с чешка регистрация се използват за нелегален трафик от българи и румънци. Причината е, че Чехия е част от Шенгенското пространство и това позволява свободно движение на стоката из Европа без строги гранични проверки.

Подозрението на ченгетата се оправдава, в камиона са намерени 1 845 000 евро в брой. Шофьорът и спътникът му са незабавно арестувани. И двамата са българи. Това са Филип Пепегов и Георги Иванов. Обвинени са в пране на пари. Още тогава ченгета предполагат, че пачките са предназначени за наркосделка, и разследването продължава.

Топкриминалистът Хосе Антонио Васкес Тайн от отдела за наркотици и организирана престъпност се захваща със случая и в опит да стигне до мозъка на нелегалната операция. Разследването му е в тясно сътрудничество и с полицейски служби от няколко други държави, разкриват испанските медии.

Усърдният труд на топследователя се отплаща. Малко след като Георги Иванов и Филип Пепегов са освободени, двамата се преместват в град Алкоркон, намиращ се на двайсетина километра от Мадрид.

На 3 април същата година те наемат друг камион, отново с чешки регистрационни табели. Наблюдавайки ги, край двамата българи е засечен и трети. Името му е Иван Харалампиев Тодоров. Пред погледа на ченгета под прикритие той предава куфарче на четвърти мъж, докато първите двама българи усърдно товарят пакети с кокаин на камиона.

Ченгетата решават да не действат веднага, а продължават проследяването на действията на българите. Едва на другия ден камионът е спрян край испанския град Ла Хункера, намиращ се до френската граница. При обиск в него е открит тайник, съдържащ 47 пакета с 50 килограма кокаин.

Акция се провежда паралелно и в Алкоркон, на двайсетина километра от Мадрид. Там е арестуван Иван Тодоров, за когото се твърди, че е доставчикът на откритата дрога. При обиск на дома и мерцедеса му са открити голям брой мобилни телефони. Устройствата са специални и не можели да бъдат засечени от полицията. Намерени са и тефтери, две електронни везни, шест пакета с дрога, съдържащи 620 грама кокаин с чистота 43,3% и три килограма хероин с чистота 19-20%, разкриват испанските ченгета.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ