Огромен скандал! Замесиха български тенисисти в черно тото

тенис

Огромният скандал с уговорени тенис мачове, който белгийските власти разследват, се разрастна и в други страни, сред които и България. Новината съобщи френският в. L’Equipe, цитиран от Tenniskafe.

Във Франция бяха задържани и разпитани 17 местни играчи от ниските нива на тениса, а белгийската полиция се е свързала с колегите си в България, САЩ, Германия, Холандия, Египет и Словакия, където също има замесени играчи.

Седем французи бяха задържани тази седмица и по-късно освободени, като броят на разпитаните играчи в страната вече скочи на 17 души. Информацията идва от официални съдебни лица, които остават анонимни, тъй като нямат право да дискутират публично разследването. То се ръководи от властите в Белгия, където се смята, че се намира лидерът на организацията по уговаряне на мачовете.

Григор Саргсян е задържан под домашен арест и e следен с електронна гривна. Разследващите лица споделят, че състезатели, участвали в уговаряне на мачове, познават арменеца като „Маестро“. Тази седмица новините по темата бяха споделени първо от L’Equipe, а имената на тенисистите не бяха обявени. Един от разследващите белгийци е заявил, че петима от френските играчи вече са признали, че са получавали пари от синдиката, а един от тях е участвал в уговарянето на над 20 срещи, за което е „заработил“ 30,000 евро. Разследването се е разраснало много повече, отколкото белгийските власти са очаквали, когато са направили първата акция срещу Саргсян и още няколко души през юни. Към него са били отправени обвинения за организирана престъпност, уговаряне на мачове, пране на пари и фалшификация. Броят на заподозрените продължава да расте.

Белгийските власти споделят, че към момента имат основания да подозират цели 137 тенисисти. Твърди се, че синдикатът е плащал от 500 до 3000 евро за уговаряне на мач, сет или гейм. Част от играчите са разкрили, че са приели сумите, понеже наградните фондове на малките турнири са прекалено скромни и не стигат за покриването на техните разходи. Често срещали така наречения „Маестро“ по тези надпревари, като там той се опитвал да стигне до повече състезатели. Описват го като приятелски настроен човек, който не изглеждал заплашително. Към момента най-големият брой разпитани е във Франция. Имената на първите четирима са Джулс Окала (21 г.), Мик Лескюр (25), Яник Тиван (32) и Джером Изерило (29). Последният от тях стига до най-високия ранкинг през 2012 – №354 в света. От L’Equipe твърят, че са го интервюирали и той, придружен от адвоката си, е отрекъл участието си в уговаряне на мачове.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ