Ежедневно 600 българи се нуждаят от кръвопреливане

20130125.jkoypmojlz

Националната кампания „България дарява” обединява близо 120 каузи от цялата страна и различни сфери от живота на общата платформа www.bulgariadariava.bg. Така от 22 до 31 март всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, както и региона, където иска да насочи своя принос.

Българска организация за доброволно кръводарване (БОДК) е част от национална дарителска кампания „България дарява” – 2019 г. Доброволното и безвъзмездно кръводаряване е сред най-хуманните актове, който осигурява необходимите количества безопасна кръв за хора, пострадали от катастрофи, за нуждаещите се от операции, за онкоболните, за тези с изгаряния, за страдащите от различни заболявания, за нуждаещите се от трансплантация и още много други.

Ежедневно в България от кръвопреливане се нуждаят повече от 600 души. За да са задоволени нуждите от кръв, кръводарителите трябва да са 35 на 1000 души, а реално кръводарителите у нас са по-малко от 24 на 1000 души, което ни поставя на едно от последните места в Европа. Основният начин да променим това е да популяризираме нуждата от доброволни кръводарители, да се говори за проблемите и всички свързани с тях обстоятелства, да се предоставя актуална и точна информация и най-вече – да не бъдем безразлични.

„Ние сме първото сдружение в България, чиято дейност е изцяло насочена към популяризиране и насърчаване на доброволното кръводаряване. Предоставяме информация, помагаме в случаи на спешна нужда, организираме акции и информационни кампании”, обясни председателят на сдружението Стефка Попова-Лазарова. Всеки доброволен кръводарител или човек, имащ нужда от кръводарители, може да се регистрира напълно безплатно в системата „Дари Кръв” през сайта на БОДК – www.bgblood.org, през Facebook: БОДК/BOVBD, както и чрез приложението за мобилни телефони „Darikruv” (за iPhone и Windows).

Може да подкрепите каузата чрез тази платформа или чрез SMS с текст DMS BODK на номер 17777, или по банков път:

Българска организация за доброволно кръводаряване /БОДК/
IBAN: BG80 UBBS 8888 1000 8667 82
BIC: UBBSBGSF
Обединена Българска Банка
Основание: Дарение за дейностите на БОДК


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ