Ето защо Корнелия не иска Станишев в БСП! Когато Елена Йончева му ила любовница, той изритал Корни

сергей станишев, корнелия нинова

Причината Корнелия Нинова да не иска Сергей Станишев в червената евролиста е съвсем лична, довериха източници от „Позитано“ 20.

Не можела да му прости, че през 2007 г. той като премиер я отстрани като заместник-министър на икономиката и енергетиката след скандала с изтичане на информация по делото срещу бившия директор на „Топлофикация – София“ Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.

Тогава заедно с Нинова си отиде и министър Румен Овчаров, който официално предложи преди години днешната соцлидерка да влезе в политиката. Всъщност истината била малко по-различна.

“Натрапиха му я през 2003 г. “другарите”

от клуб “Единство”,

където членуваха Григор Шопов, Теменужка Теофилова, Петър Междуречки – все висши номенклатурни кадри преди 1989 г.“, разкриха социалисти. Дълго време Корнелия Нинова посещавала комунистическите дейци, за да продължат да я подкрепят.

Казвала: „Хайде да посетим „другарите“, и тръгвала. Днес някои от тях са покойници и клубът няма голямо влияние, но Корнелия Нинова вече е председател на БСП и няма нужда от тях.

А Сергей Станишев дълго време се противопоставял срещу нейното желание да заеме първото място в партията. И това е втората причина след уволнението от правителството, поради която му имала зъб.

Тогава позицията на президента на ПЕС била, че заради скандалите около „Топлофикация – София“ Корнелия Нинова няма да увеличи привържениците на столетницата.

Напористата дама не се отказа и

мина в лагера на Георги Първанов,

който след края на втория си мандат като президент (2012) се върна в БСП и искаше да я оглави. Но нагласите не бяха благоприятни за него. Затова реши да играе не лично, а с подставено лице. Корнелия Нинова беше един от вариантите. В крайна сметка Първанов тогава избра Драгомир Стойнев, но конгресът почти единодушно гласува за Сергей Станишев.

Той направи жест към бившата заместник-министърка и я издигна като говорител на партията. Но тя не може да му прости и че през 2014 г. лидерът на ПЕС не застана зад нея, а зад Михаил Миков за нов председател на соцпартията.

Червената фурия успя да се пребори чак през 2016 г. за първото място в лявата формация с помощта на влиятелните Румен Овчаров, Георги Гергов, Димитър Дъбов и Красимир Янков.

Всички те днес са

изтласкани от предните редици

Както казват социалисти: „Няма човек, който да е подкрепил Корнелия Нинова и да не е бил отстранен след това“. Пловдивският бизнесмен бе изгонен от Изпълнителното бюро след скандала, че е уреждал среща между Сотир Цацаров и Сашо Дончев в ЦУМ.

Тя оправда изхвърлянето му със задкулисни договорки от негова страна да направи коалиция с ГЕРБ. Той обаче се почувства предаден от Нинова. След него друг човек, който винаги е стоял зад гърба й – Румен Овчаров, също изпадна от най-близкото й обкръжение. Причината – думите му, че лидерката е ценна за БСП, но го кара през просото.

Бившият енергиен министър се включи в подписката на вътрешнопартийната опозиция срещу и.д. главния редактор на в. „Дума“ Йордан Мичев в края на миналата година. Но според негови съпартийци към днешна дата отново се е сдобрил с жената, която иска да се разберат с Бойко Борисов като мъже.

Друг, който я подкрепи, за да стане председател – Димитър Дъбов, също получи шамар и бе отстранен от заместникпредседателското място, както и от депутатското. Той попадна в групата на дългогодишните социалисти на високи постове, които с един текст в устава Корнелия Нинова изгони. И се обгради с по-млади хора.

Третият, който се беше заел сериозно да й осигури гласове на конгреса през 2016 г., е Красимир Янков.

Варненецът очакваше да стане заместник-

председател

или организационен секретар. Но новоизбраната лидерка попари амбициите му, като го изолира и не му даде възможност нито за партийна, нито за парламентарна кариера.

След всичко това сега Корнелия Нинова иска да изтласка извън евролистата, а може би извън столетницата и Сергей Станишев. Тя го противопостави на бившата му приятелка Елена Йончева като конкуренти за първото място в списъка на БСП за евродепутати.

Всъщност Нинова иска да даде сигнал не към Европа, а към българските избиратели. И мотивите, с които е отхвърлен президентът на ПЕС, са същите, с които обкръжението му някога не прие Нинова да бъде кандидат за председател на БСП – че няма достатъчно авторитет в извънпартийните среди. Но за това помогнаха и хора от БСП.

Всъщност битката Елена или Сергей в момента е и борба дали БСП да заеме проевропейска позиция, или да остане на проруска, коментират от „Позитано“ 20. Станишев като президент на ПЕС изразява позициите на партньорите си от Брюксел – и за Истанбулската конвенция, и за Пакта по миграция.

Двете теми разделят ясно различните кръгове.

Йончева пък спада към руското лоби

Тя беше в екипа на президента Румен Радев. Неслучайно в нейна подкрепа се изказа Светлана Шаренкова, председател на форума „Русия – България“.

„Елена Йончева ще повтори ефекта „Радев“ – мощен протестен и граждански вот за промяна на статуквото“, заяви Шаренкова след гласуването.

Според вътрешната опозиция скандалите в БСП няма да се отразят добре върху резултатите. При положение че всички агенции дават паритет между БСП и ГЕРБ, вътрешнопартийните битки ще налеят вода в мелницата на управляващите.

 

168 часа


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ