Ощетили Тасева, Дина Аверина играла с възел на лентата, а спечели златото

Катрин Тасева

Катрин Тасева спечели сребърен медал във финала с лента на първата за годината световна купа по художествена гимнастика в Пезаро (Италия). Българката изигра превъзходно съчетанието си, но въпреки това с оценка от 19.000 точки остана втора.

Дотук добре….нищо необичайно. Но….Шампион в този финал стана Дина Аверина. И това щеше да е нормално, ако рускинята не беше изиграла съчетанието си (или поне по-голямата част от него) със завързан край на лентата. Съдиите обаче, си затвориха очите или се направиха, че не виждат възела и вдигнаха на Аверина оценка от 20.600 точки, с което направо й подариха златото, пишат от БНР.

На този подарък до последния момент не се надяваше и самата гимнастичка, както и нейната треньорка Вера Шаталина. Докато чакаха да излезе оценката, двете бяха толкова смутени, а Дина едва не „изяде“ устните си от притеснение и не заплака. Треньор и гимнастичка чак не можаха да повярват на изписания на таблото резултат. А Дина се прекръсти…

Правилникът в художествена гимнастика повелява, че ако се играе с възел, всички елементи в съчетанието след нейното заплитане, с изключение на рисковете, не трябва да бъдат признати.

Това правило явно не важи за рускините, тъй като за тях очевидно има специален регламент. А с мълчанието си от техния щаб пропуснаха огромния шанс на съдбата да си признаят сами нарушението, да върнат медала, Аверина да стане герой, а страната им – похвалена от цял свят. Така, както постъпи норвежкият шампион в биатлона Йоханес Тингес Бьо, който призна, че не е уцелил мишената при стрелбата и върна наградния фонд от своя победа на световната купа в Солт Лейк Сити.

То затова „Големите“ спортисти са „Големи“, защото могат да признаят грешките си……..а това не е за всеки.

Сега остава въпросът ще има ли последствия за тези, които съдействаха в този финал…и дали Катрин Тасева ще си получи заслуженото злато.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ